Olvasó

2014.06.16. 11:30

Partiumi kirándulás

A Padányi katolikus iskola diákjaival a Határtalanul pályázat keretében áprilisban Szatmárnémetibe látogattunk.

Az ötnapos kirándulás során a Kölcsey Ferenc Főgimnázium vendégszeretetét élvezhettük. Érkezésünk után színvonalas néptáncbemutatóval fogadtak bennünket, majd bemutatták iskolájukat és meséltek az ottani diákéletről. Másnap átbuszoztunk a koltói Teleki-kastélyhoz, ahol Petőfi Sándor és Szendrey Júlia a mézesheteiket töltötték. A teraszról gyönyörködhettünk abban a tájban, melyről a költő így írt: Még nyílnak a völgyben a kerti virágok , majd közösen a teljes verset is elszavaltuk. Ezt követően Nagybányán a híres festőiskola múzeumát tekinthettük meg. Este népdalokat énekeltünk.

A harmadik napunk városnéző játékkal indult, felfedeztük Szatmárnémeti rejtett kis utcáit, emléktábláit, parkjait, sőt a püspöki palotában láthattuk azt az oltárt is, mely előtt Petőfi és Szendrey Júlia megesküdött. A vacsorakor felszedett pluszkilókat gyorsan leadtuk egy latinos hangulatú salsa segítségével.

Szatmárnémeti és veszprémi padányis diákok a koltói Teleki-kastélynál, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szobránál (Fotó: Padányi iskola)

 

Adyfalván megkoszorúztuk Ady Endre szülőházát, majd Nagyváradon Szent László királyunk híres székesegyházát tekintettük meg, valamint az Ady múzeumot, benne a költő zöld posztós íróasztalát. Az utolsó napon idézetláncot függesztettünk ki az iskola folyosóján.

A szatmárnémetiek viszontlátogatására június elején került sor. Vendégeink részt vettek az országzászló avatásán, ahol Porga Gyula polgármester úr köszöntötte őket. Itt-tartózkodásuk során ellátogattak Bakonybélbe, Tihanyba, Balatonfüredre, ahol különösen a Jókai Múzeum nyerte el tetszésüket. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban és a Laczkó Dezső Mú-zeumban interaktív foglalkozásokon is részt vehettek.

Molnár Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!