Olvasó

2012.10.16. 04:58

Adózási csiki-csuki

Az ember hátán végigfut a hideg, ha meghallja az "adóellenőrzés" kifejezést. És ez nemcsak nálunk van így, a vállalkozók lába nyugaton is megremeg, ha a "fináncok" befordulnak a sarkon.

Barták Péter

Nemzetközi felmérések készülnek arról, mely országokban milyen a lojalitás az állammal szemben, vagyis hol hogyan állnak hozzá az adózás kérdéséhez. Köztudott, hogy inkább az északiak mutatják a nagyobb fegyelmet az adóbefizetésekben, és ahogyan megyünk dél felé, úgy romlik az adózási hajlandóság, gyarapodnak az adóelkerülés trükkjei. Rólunk, magyarokról meg azt tartják, hogy mi azonnal megtaláljuk a kiskapukat, amelyekre a jogalkotók még álmukban sem gondoltak, amikor az adóalap és adóbefizetés csökkentéséről van szó.

Most is itt van ez az ötlet a pénztárgépek adóhivatalhoz történő bekötéséről. Áttekinthetővé, ellenőrizhetővé válik a forgalom, nem lehet többé trükközni az áfával - remélik az adóhatóságnál. Ez így van, ha normális munkamenetet feltételezünk. De szinte biztos, hogy hamarosan ennek is meglesz az ellenszere. Mi lenne, ha - mint régóta például Olaszországban - a vásárlót is ellenőriznék, és büntetnék, ha nincs nála az üzletből kilépve a blokk vagy a számla? Na, akkor lenne nagy felháborodás!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!