Olimpia - Berki és Pars aranyérmes, Módos bronzérmes, elődöntős a női vízilabda-válogatott

2012. augusztus 05., 08:00 szerző: MTI
Kövesse velünk a vasárnapi nap eseményeit, szurkoljunk a magyar sportolókért ma is a londoni olimpián!

Pars Krisztián aranyérmes

Pars Krisztián aranyérmet nyert vasárnap kalapácsvetésben a londoni olimpián. A szombathelyi atléta - harmadikra dobott - 80,59 méteres eredményével győzött. Mögötte a második helyen a címvédő szlovén Primoz Kozmus végzett 79,36 méterrel, a harmadikon pedig az athéni bajnok, világbajnoki címvédő japán Murofusi Kodzsi 78,71-gyel.
   
Pars a magyar atlétika tizedik olimpiai bajnoki címét szerezte, a szintén kalapácsvető Kiss Balázs 1996-os sikere óta az elsőt.
   
A Dobó SE 30 éves nehézatlétája a magyar csapat negyedik londoni aranyérmét nyerte.


 

Pars Krisztián harmadik, nyertes 80,59 méteres dobása közben a 2012-es londoni nyári olimpia férfi kalapácsvetés döntőjében az Olimpiai Stadionban 2012. augusztus 5-én. (MTI Fotó: Kollányi Péter)

 

Módos Péter bronzérmes

A kötöttfogású birkózók 55 kilós súlycsoportjában szereplő Módos Péter bronzérmet szerzett a londoni olimpia vasárnapi versenynapján azzal, hogy a helyosztón három menetben legyőzte dán riválisát.

Az idén Európa-bajnoki ezüstérmes, 24 éves szigetvári versenyző - aki korábban a negyeddöntőben kikapott az iráni Hamid Mohammad Szorjan Reihanpurtól, majd a vigaszágon legyőzte a kirgiz Arszen Jeralijevet - utolsó londoni meccsén az elődöntőben vereséget szenvedett Haakan Erik Nyblommal találkozott. Az összecsapás előtt a középső szőnyeg mellé, az egyik oldalsó szőnyegre már elhelyezték a győzelmi dobogót, így mindkét birkózó láthatta, mi is a tét.
   
Már a játéktéren álltak a versenyzők, a mérkőzés azonban nem kezdődhetett el, mert a vezetőbíró nem érkezett meg időben. A néhány perces feszült közjáték után azonban végül elrajtolt a küzdelem.

 

A magyar Módos Péter (pirosban) és a dán Haakan Erik Nyblom birkózik a férfi kötöttfogású birkózók 55 kg-os kategóriájának bronzmérkőzésén a 2012-es londoni nyári olimpián az ExCel központban 2012. augusztus 5-én. Módos nyert, így bronzérmes lett. (MTI Fotó: Illyés Tibor)


   
Az első menet első másfél percében nem volt akció, s először a 30 esztendős északi ellenfél térdelt le. Nyblom aztán szabálytalanul védekezett, folyamatosan lábat fogott, így Módos kapott két pontot és övé lett az első szakasz. A második két percben már közel volt a magyar siker, de amikor Módos ment le parterhelyzetbe, kétszer is elmozdult, s az ezért kapott pontokkal riválisa kiegyenlített. A döntő menet aztán ismét a szigetvári birkózóé lett: a másfél perc után megejtett sorsolást követően a dán térdelt le, Módos egyből ráfogott, s egy gyönyörű pörgetéssel eldöntötte a meccset.
   
Örömében aztán cigánykereket hányt és dupla hátraszaltóval örvendeztette meg a publikumot, majd boldogan a szőnyeg szélén álló Struhács György szövetségi kapitány nyakába ugrott.

 

A magyar Módos Péter megcsókolja érmét az eredményhírdetésen, miután nyert a dán Haakan Erik Nyblom ellen és ezzel bronzérmes lett a férfi kötöttfogású birkózók 55 kg-os kategóriájában a 2012-es londoni nyári olimpián az ExCel központban 2012. augusztus 5-én. (MTI Fotó: Illyés Tibor)

 

"Sokan mondják, hogy egy ötszörös világbajnoktól ki lehet kapni, de én úgy vagyok vele, hogy nem Módos Péternek. Kicsit bántott, hogy a negyeddöntőben alulmaradtam, de elismerem, hogy most még jobb volt az iráni. Remélem, Rióban vissza tudok neki vágni - mondta az MTI-nek Módos Péter. - Kicsit magam alatt voltam, amikor kikaptam, de hál'istennek olyan emberek vesznek körül, akik fel tudtak rázni. Az edzőimtől, a vezetőségtől, a barátnőmtől, a családomtól és egész Magyarországtól, Szigetvártól, Majoros Pistitől (a 2004-es athéni játékok 55 kg-os bajnokától), akivel beszéltem is a meccs után, rengeteg pozitív energiát kaptam a nap folyamán, csodálatos volt. Ettől a dántól kikaptam 2009-ben, úgyhogy ez egy kicsit revánsmérkőzés is volt. Nagyon boldog vagyok a bronzéremmel, bízom benne, hogy legközelebb, Rióban fényesebb is lesz."
   
"Azt hiszem, hogy Csonti a szívével nyerte meg ezt a bronzérmet - értékelt Struhács György. - A vigaszág előtt kicsit helyre kellett rázni, de nem volt nehéz dolgunk. Elmondtuk, hogy mikre gondoljon, mi adjon neki erőt: a sok elvégzett munka, az edzések, a családja. Tudtuk, hogy a dán ellen állásból nem nagyon lesz akció, hiszen jóval alacsonyabb az ellenfél, és Peti jól megoldotta a feladatot. Kicsit felemásra sikerült ez a nap, hiszen Bácsi Petitől többet vártunk, most már tudjuk, hogy sajnos hátsó keresztszalag-szakadása és porcleválása van. Az érem azonban jó kezdés."
   
Módos a magyar birkózás történetének 18. olimpiai bronzérmét szerezte meg, egyben ő a hetedik magyar dobogós a londoni játékokon.

 

Módos nyert a vigaszágon, s a bronzért küzdhet

London - Módos Péter nyert első mérkőzésén a bronzéremig tartó vigaszágon a kötöttfogású birkózók 55 kilós súlycsoportjában a londoni olimpia vasárnapi versenynapján, s a folytatásban a harmadik helyért léphet szőnyegre.

Az idén Európa-bajnoki ezüstérmes, 24 éves versenyzőnél a későbbi döntős iráni Hamid Mohammad Szorjan Reihanpur bizonyult jobbnak a negyeddöntőben, s az esti programban az ázsiai által a 16 között megvert kirgiz Arszen Jeralijev volt az első ellenfél.
   
Az első menetben másfél perc eseménytelen tusakodás után Módos ment le először térdelő helyzetbe, de riválisa támadásánál szinte azonnal fel is pattant, azaz eredményesen védekezett, s ezzel megnyerte ezt a szakaszt. A folytatásban megint nem volt értékelhető akció, s ezúttal Jeralijev ment le parterbe. A magyar egyből támadott, előbb kiemelte, majd megpörgette ellenfelét, ezzel a menetet és a meccset is megnyerte 2-0-ra. Örömében aztán ugrott egy hátraszaltót, amit a közönség nagy ovációval fogadott.
   
A bronzéremért a dán Haakan Erik Nyblommal küzdhet meg Módos.

A 21. helyről folytatja a Czékus, Kiss műúszópáros

A kötelező gyakorlatot követően a 21. helyről várja a folytatást a Czékus Eszter, Kiss Szofi műúszópáros a londoni olimpián.

Az ötkarikás újonc duó 79.400 pontot kapott gyakorlatára, amellyel három kettőst tudott megelőzni a mezőnyben. A legmagasabb pontszámot a világbajnok Natalja Iscsenko, Szvetlana Romasina orosz páros érte el.
   
A verseny hétfőn, magyar idő szerint 16 órától a szabadprogrammal folytatódik, ezt követően a legjobb 12 páros kerül a keddi fináléba.

Berki Krisztián aranyérmes

Berki Krisztián fantasztikus gyakorlattal aranyérmet nyert lólengésben vasárnap a londoni olimpián. A finálé másik magyar szereplője, Hidvégi Vid nyolcadik lett.

Berki Krisztián az eredményhirdetésen, miután aranyérmet nyert a 2012-es londoni nyári olimpia férfi lólengés versenyszámának döntőjében a North Greenwich csarnokban 2012. augusztus 5-én. (MTI Fotó: Kollányi Péter)Berki a magyar tornasport történetének 15. olimpiai aranyérmét szerezte, ezen a szeren pedig Pelle Istváné (1932), Magyar Zoltáné (1976, 1980) és Borkai Zsolté (1988) után ez az ötödik magyar elsőség. Ezt megelőzően legutóbb Csollány Szilveszter nyert aranyat magyar tornászok közül, ő 2000-ben, Sydneyben gyűrűn bizonyult legyőzhetetlennek.
   
A finálé előtt mindenki Berki-Smith összecsapást várt Európa egyik legnagyobb csarnokában, a tornaviadalon 16 500 néző befogadására alkalmas és csordultig megtelt North Greenwich csarnokban, közismert nevén az O2 Arénában. Még Katalin hercegnő is kilátogatott a helyszínre, és éppen a lólengéshez közeli szektor fölött foglalt helyet.
   
A magyar tornász - aki a szer kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnoka - a múlt szombati selejtezőben rontott, csak ötödik lett, míg Hidvégi harmadik volt akkor, Smith pedig parádézott. A hazai kedvenc azóta a csapatdöntőben is sziporkázott, és az együttessel végül bronzérmes lett.
   
Smith Pekingben bronzérmes volt lovon, a 2010-es vb-n Berki mögött lett második, és három kontinensviadalon végzett másodikként (kétszer magyar riválisa mögött). Most erősen fogadkozott, hogy ezen a szeren ő lesz az első brit olimpiai bajnok.
   
Először a tavalyi vb-n és Eb-n ezüstérmes francia Cyril Tommasone-t szólították (15,141 pont). Következett a 2010-es vb-n bronzérmes, negyedik olimpiáján szereplő olasz Alberto Busnari, aki remek gyakorlattal rukkolt elő (15,400).
   
Harmadiknak Hidvégi, a tavalyi vb negyedik helyezettje lépett a szerhez, ám rontott, leesett, ezért kevés pontot kapott (14,300).

 

Hidvégi Vid mutatja be gyakorlatát a 2012-es londoni nyári olimpia férfi lólengés versenyszámának döntőjében a North Greenwich csarnokban 2012. augusztus 5-én. A magyar sportoló nyolcadik lett. (Fotó: Kovács Tamás/MTI)


   
Következett a finálé másik brit résztvevője, a csapatban ötkarikás bronzérmes, lovon Eb-hatodik Max Whitlock, s ő nem hibázott. Nagy taps és 15,600 pont volt a jutalma.
   
Ötödik volt a sorban Berki, aki parádés, látványos, anyagerős gyakorlatot adott elő a tőle megszokott hatalmas ollókkal. A pontozók 16,066-ra értékelték produkcióját, ezzel toronymagasan az élre állt. Az anyagerősségre 6,9-et, az előadásra 9,166-at kapott. Több helyről "Köszönjük, Krisztián" hallatszott a lelátóról.
   
Következett két esélytelenebb tornász, az ukrán Vitalij Nakonyecsnij (14,766) és az orosz David Beljavszkij (14,733).
   
A sort Smith zárta, és amikor szólították, majdnem felrobbant a hangzavarban az aréna. Mivel Berki előtte pompás gyakorlatot adott elő, a hazai versenyzőnek kockáztatnia kellett. Nem a látványra, hanem az erősségre ment rá, és jól bírta végig. Mindenki visszafogott lélegzettel várta az eredményt, közben a két rivális kezet fogott. Smith pontszáma 16,066 lett, azaz ugyanannyit kapott, mint Berki, ám a magyar kiviteli pontszáma magasabb volt (9,166-9,066), ezért Berkié lett az arany, Smith-é az ezüstérem.
   
"Egyelőre még nem tudom felfogni mindazt, ami történt" - nyilatkozta röviddel az eredményhirdetés után Berki. "A bevonulásnál a sírás kerülgetett, nagyon jólesett, hogy ennyi magyar volt a csarnokban. A gyakorlatomban most nem tudok és nem is akarok hibákat keresni, megcsináltuk, amiért jöttünk, és ez a legfontosabb. Azt hiszem, épp a legjobb pillanatban alakult minden megfelelően a győzelemhez. Nagyon boldog vagyok. Azt kell mondanom, hogy amit a két angol fiú csinált, az előtt le a kalappal, őket biztosan jobban nyomta a tét, hiszen hazai közönség előtt szerepeltek az olimpiai döntőben".
   
"Amikor befejeztem a gyakorlatomat, hittem benne, hogy én nyertem" - jelentette ki Smith. "Sajnos nem így történt. Krisztián nagyszerű gyakorlatot adott elő, és egy kicsivel jobb volt. Barátság van közöttünk, és kölcsönösen elismerjük egymást. Gratuláltunk egymás gyakorlatához, és a továbbiakban is egyre nagyobb és nagyobb erőbedobásra késztetjük egymást."
   
"Nagyon örülök annak, hogy most már nem én vagyok az utolsó magyar olimpiai bajnok lólengésben" - mondta Borkai Zsolt, a MOB elnöke, a szer 1988-as olimpiai bajnoka. "Krisztián gyönyörű gyakorlatot adott elő, egyszerűen más nem kaphatta az aranyat, csak ő. És ami szintén fontos: el tudta viselni a rá nehezedő terhet. Ettől győztesek a győztesek!"
    
"Vívás, úszás, torna: hagyományos magyar sikersportágak, mindháromban van most már aranyérem" - értékelt Czene Attila, sportügyekért felelős államtitkár. "Krisztián mindenkit lenyűgözött a gyakorlatával, a brit szurkolók is érezték, hogy fantasztikus, amit most bemutatott. Remélem, este az atlétikával folytatódik a sor."
    
"Fantasztikus volt! Ilyen kiélezett versenyben tudta a legjobbját adni" - összegzett Molnár Zoltán, MOB-főtikár, londoni csapatvezető. "És most már nemcsak vb-ken és Eb-ken mutathatta meg, hogy a legjobb a lovon, hanem olimpián is. Attól igazi bajnok, hogy ilyen légkörben, ilyen ellenfelekkel szemben is legyőzhetetlen volt."
   
Eredmény:
    lólengés, olimpiai bajnok:
   

MTI

Facebook