Olimpia

2012.07.27. 17:43

London 2012 - Magyar éremesélyek már szombaton

Budapest - Már a londoni olimpia első hivatalos versenynapján, a szombati nyitányon éremért úszik Cseh László és Hosszú Katinka 400 m vegyesen.

MTI

Négy éve éppen Cseh szerezte a magyar csapat első medálját, akkor a második versenynapon állhatott dobogóra, s ezúttal is van esély rá, hogy először az ő tiszteletére húzzák fel a magyar zászlót a játékokon. Ott lesz a mezőnyben az amerikaiak két szupersztárja, Ryan Lochte és az olimpiák történetének legeredményesebb alakja, Michael Phelps is, így nem véletlen, hogy a 400 m vegyes az úszóversenyek egyik legnagyobb érdeklődéssel várt száma.
   
Cseh Lászlóhoz és Hosszú Katinkához hasonlóan ezen a távon a nemzetközi élmezőnybe tartozik, s akár kellemes meglepetést is okozhat Verrasztó Dávid és Jakabos Zsuzsanna, de ott lehet a döntőben 400 m gyorson Kis Gergő is.
   
Szintén szombaton van jelenése a 100 m mell selejtezőjében az elsősorban 200-ra készülő és a hosszabbik távon kétszeres világbajnok Gyurta Dánielnek, továbbá 100 m pillangón a teljes magyar csapat legfiatalabbjának, a mindössze 15 éves Szilágyi Liliánának, illetve a Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Risztov Éva, Dara Eszter összeállítású 4x100-as női gyorsváltónak.
   
Nemcsak a vízben, hanem a tatamin is éremesélyes magyar olimpikon kezdi meg a szereplést a 48 kilós Csernoviczki Éva személyében. A 25 éves dzsúdós 2008 óta minden évben legalább egyszer dobogóra állhatott világversenyen, tavaly például bronzérmet nyert a világbajnokságon. Első ellenfele a negyeddöntőbe jutásért a holland Birgit Ente lesz.
   
Kellemes meglepetést okozhat még a nyitónapon a magyar szurkolóknak Mohamed Aida, aki - az edigi eredményei és komoly tapasztalata alapján -, ha jó napot fog ki, éremszerzés közelébe kerülhet a női tőrözők küzdelmeiben. Az ötödik olimpiáján szereplő 36 éves vívó a legjobb 32 között amerikai riválissal kezd.
   
Több sportágban elsőfordulós meccseket vívnak a magyarok: az asztaliteniszezőknél Tóth Krisztina, Pattantyús Ádám és Zwickl Dániel a 48 közé, a teniszezőknél Szávay Ágnes a 32 közé, az ökölvívóknál a 75 kilós Harcsa Zoltán a 16 közé jutásért száll harcba.
   
A tornászoknál a férfiak selejtezőjére kerül sor - Berki Krisztián és Hidvégi Vid a lólengés döntőjébe igyekszik -, míg az evezősök versenyein a kormányos nélküli kettesek mezőnyében Simon Béla és Széll Domonkos száll vízre.
   
A londoni olimpia első magyar szereplője az országúti kerékpárosok 250 km-es mezőnyversenyében induló Lovassy Krisztián lesz, ő 11 órakor startol.
   
A csapatsportágak közül elkezdődnek - magyar részvétel nélkül - a női röplabdázók, kézilabdázók és kosarasok küzdelmei, a labdarúgótornán pedig már a második forduló mérkőzéseit rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!