Nemesgulács

2016.12.04. 21:35

Életet adtál - ember vagy!

Nemesgulács - A Vöröskereszt helyi alapszervezete a művelődési és sportházban a véradók napja alkalmából ünnepséget rendezett.

Perger Katalin

A meghívón ez áll: Emberként dönthetsz élet és halál felett, / Egy ember sorsáról hozol ítéletet, / Add kezed, s véredből ossz meg egy keveset, / Feltámasztod társad és élni engeded! / Komoly tetted drága, ékes eredménye / Élet, emberiség, testvériség, béke.

November a véradók hónapja. A betegek gyógyítása és a folyamatos betegellátás elképzelhetetlen segítőkész véradók nélkül, akik az év minden napján megérdemelnék a köszönetet, tiszteletet. Ők azok a donorok, akik pótolhatatlanok a társadalom és valamennyi ember számára.

A település legfiatalabb véradói is részt vettek a rendezvényen Fotó: Perger Katalin

A szervezők legtöbbször maguk is véradók, a véradás fontosságáról, szükségességéről saját maguk példamutatásával jobban meg tudják győzni embertársaikat.

Nemesgulácson a művelődési házban 100 vendégre terítettek, alkalomhoz illő dekoráció a színpadon, asztalokon, falon. A meghívottak Tapolca térségéből jöttek, azok, akik áldozatkészek, önzetlenek voltak eddig is, nem anyagi juttatásért, ellenszolgáltatásért adtak vért, hanem igazi hit, szolgálat vezérelte őket embertársaik egészségéért, életéért.

Az ünnepséget Nagy Rudolfné polgármester nyitotta meg, aki a községben annak idején megalakította az alapszervezetet. Köszöntötte a megjelenteket, majd a körükben megjelenő Baráth Gábort, a Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének igazgatóját, valamint Horváthné Kovács Gabriellát, aki augusztusban vette át a tapolcai és ajkai területet. Martin Luther King szavait idézte: Hajlamosak vagyunk a sikert jövedelmünk vagy autónk nagyságával meghatározni, nem pedig segítőkészségünk fokával vagy emberségünk érettségével.

Baráth Gábor igazgató köszöntőjében számadatokat is említett. A megyében 2450 önkéntes véradó van, ez helylyel-közzel nem változott, ő is megköszönte és méltatta a segítők tevékenységét. Nagy Rudolfné polgármester is kapott ajándékot. Ezután ő képviseli Veszprém megyét, mert beválasztották az országos képviseletbe. A kerek évfordulós véradók oklevelet, ajándékot, virágot vettek át, az első véradó és a 120 alkalommal segítő önkéntes donorig. Jött a vacsora megvendégelésként, a helyi vöröskeresztesek készítették.

A rendezvényen Hatos Fanni középiskolás egy véradó versét mondta el, a vacsora után pedig Lehoczky Éva énekelt, önkéntesen.

Perger Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!