Nemesgulács

2016.05.22. 12:50

A falut tekintette igazi otthonának

Nemesgulács - A Keresztury Dezső Általános és Szakiskola a névadó halálának huszadik évfordulója tiszteletére ünnepi megemlékezést tartott a minap az intézmény udvarán.

Civil Tudósítónktól

Bár Keresztury Dezső Zalaegerszegen született, anyai ágon Nemesgulácshoz kötődött, ezt a falut tekintette igazi otthonának. Itt időzött sokat 1918 és 1952 között. A ház, ahol élt, ma a község óvodája. A Gulács hegy pedig megmaradt az ő örök Fudzsijámájának, ahogy nevezte.

Megkoszorúzzák az író, költő nemesgulácsi emlékszobrát Fotó: Perger Katalin

Sipos-Halász Eszter vezette le a megemlékező műsort. Hatos Fanni 8. osztályos díjnyertes szavalata után az énekkar a költő Cserebere című versének megzenésített változatát adta elő. Ezt követően Hoffmann Ottó, az iskola igazgatója mondott ünnepi beszédet. Az énekkar népdalcsokra után koszorúzás következett. Keresztury Dezső mellszobra előtt az intézmény igazgatója és Nagy Rudolfné polgármester koszorút, valamint a diákság egy-egy képviselője a megemlékezés virágait - fehér szegfűket - helyezte el az emlékműnél. Az irodalmi színpad a Féktelen idő című verssel zárt, az énekkar pedig a Vigyázz a madárra dalt gyönyörűen, tisztán adta elő, szívmelengetően a csepergő esőben, szeles tavaszi időben.

A tanulóifjúságnak ezután vetélkedőt szervezett az iskola, a madarak, fák napja volt lent a folyónál, közben már készült nekik a babgulyás, amelyet a verseny végén mindenki jóízűen fogyasztott el.

A rendezvényre meghívták e sorok íróját, ahol mint nyugalmazott igazgatóhelyettes megtisztelő figyelmet kapott.

Perger Katalin



 

Címkék#olvasói

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!