Nap képe

2013.01.14. 13:39

Télálló növények

Egyes növényfajok ilyenkor télen jobban pompáznak, mint a nagy nyári hőségben.

ifj. Vasuta Gábor

Az egyik legszebb téli növényünk a téli zsurló. Általában a folyamatosan szivárgó vizű hegyoldalakban vagy a patakok partján fordul elő. Így találhatunk rá többek közöt Ajka határában a Hubertusz-erdei lak közelében a völgyaljban. Továbbá Farkasgyepű határában a Pisztrángos-tavat tápláló patak partján. Utóbbi helyen nagy állománya tenyészik.

 

 

Fotó: Ifj. Vasuta Gábor

A zsurlóknak több faja él hazánkban, nevüket arról kapták, hogy régen, míg nem voltak korszerű tisztítószerek, edények súrolására használtak. A téli zsurló védett faj! A Szent-György hegy éke a csellingpáfrány, amely sokkal szebb télen, mint a nyári kánikulák idején. A hőségben összepöndörödik, így védekezik a kiszáradás ellen. Hazánk igazi ritkasága, mely kizárólag csak itt él. Felfedezése is viszonylag új keletű, mert az 1930-as években találták meg!Zemplén-hegység ritkasága az országos kérészpáfrány, mely csak a Kőkapunál fordul elő pár négyzetméteren. A növény érdekessége, hogy a legnagyobb hidegben is szépen zöldell, mikor lent a völgyben -20 C fokot mutat a hőmérő higanyszála hajnalonként, itt a dózerút mentén, ahol tenyészik, sokkal enyhébb a klíma, a különleges klímaviszonyoknak köszönhetően. Ilyenkor a csodabogyók (Ruscus aculeatus) is nagyon impozánsak.

Leesik az első hó, a Keszthelyi-hegységben kirándulva Zalaszántó határában a gerincen a hó alól kikandikál az örökzöld növény, rajta meseszép piros termésével! Ha megtaláljuk, akkor a szúrós csodabogyóval találkozunk. A ruszkusz korábban a virágkötészet egyik kelléke volt, és tonna számra gyűjtötték, napjainkra nagyon megritkult, így a védett faj gyűjtése már tilos!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!