Nagygyimót

2015.03.31. 16:20

Nagygyimót, a virágzó kisfalu

Nagygyimót - Noha a vidéki kistelepüléseknek általában országszerte problémát okoz a lakosság elöregedése, elköltözése, Pápától néhány kilométerre található egy falu, ahová szívesen érkeznek új lakók. Vajon miben rejlik Nagygyimót sikerének titka?

Polgár Tibor

Bizony nem túlzás sikerről beszélni, ugyanis a településen még külön építési területet is kijelöltek a betelepülni szándékozók számára. Első pillantásra a gondosan rendben tartott, virágos környezet, az impozáns faluközpont tűnik fel az ide érkezőknek. Nyilván – leginkább a munkalehetőség miatt – nagy előnyt jelent Pápa városának közelsége, hiszen akár úgy is tekinthetünk Nagygyimótra, mint a Dunántúl Athénjének egy nyugodt, tiszta, csendes kertvárosi részére.

Szaller Zsolt polgármester nem titkolja, a jelenlegi falukép egy precízen kigondolt koncepciós terv eredménye. – 2010-ben úgy vágtunk neki a választásnak, hogy egy kert- és tájépítő mérnök, valamint egy építészmérnök segítségével összeállítottunk egy rövid-, közép-, illetve hosszútávra szóló fejlesztési tervet. Felmértük a lakossági igényeket is, majd a pályázati lehetőségeket kihasználva elkezdtünk haladni a kijelölt úton – tudtuk meg Nagygyimót első emberétől, aki kérdésünkre sorolni kezdte a megvalósított fejlesztéseket. Többek között építettek egy szabadtéri színpadot, amit rendre sikeres rendezvényekkel használnak ki, mellette pedig létrehozták a falu kemencéjét. A lakossági igényeket szem előtt tartva felújították a temető ravatalozóját, rendbe tették a sírok közti területeket, míg a sírkert kihasználatlan részein kialakítottak egy közösségi virágoskertet. Innen bárki szedhet virágokat, hogy azokat elhelyezze a hozzátartozója sírján.

Szaller Zsolt polgármester precíz koncepciós terv mentén fejleszti a faluját Fotó: Polgár Tibor

A polgármester egyébként minden évben közvélemény-kutatást végez a faluban: anonim kérdőíveken méri fel a helyiek igényeit, akik így akár a településsel kapcsolatos kendőzetlen véleményüket, javaslataikat is eljuttathatják az illetékesekhez. A legutóbbi fejlesztések közé tartozik, hogy elkészült a nagygyimóti Hagyományok háza, ami falumúzeumként működik, és a paraszti világ megidézését szolgálja. A Helyi kincsek tárában időszakos kiállításokat rendeznek, míg a katolikus templomnál lévő támfal felújítása során a 14 stációból álló keresztutat jelenítették meg. Ezek mind a faluközpontban, egymás környezetében láthatók, és a szintén újonnan épített Trianon-emlékművel, valamint a vadászati tanösvénnyel együtt igencsak lenyűgöző hatást keltenek.

Trianon-emlékmű a település szívében Fotó: Polgár Tibor

Ráadásul épül a helyi termékek piaca, amihez kapcsolódóan hat darab, térplasztikai elemként is funkcionáló pavilont helyeztek el Nagygyimót szívében.

Nagygyimót központjában hamarosan elkészül a helyi termékek piaca, a pavilonok már a helyükön vannak Fotó: Polgár Tibor

– Az önkormányzat a közfoglalkoztatás keretében immár két éve termel a saját földjein zöldségféléket, elsősorban burgonyát és vöröshagymát. Ezeket a közétkeztetésbe, éttermekbe szállítjuk. A helyi termékek piaca terveink szerint szociális boltként is működik majd. Hétvégenként piacnapokat szeretnénk tartani, a környéken élő és dolgozó termelők bizományba itt hagyhatják majd az áruikat, mi pedig értékesítjük azokat – mutatott rá Szaller Zsolt. Kiemelte: nagy gondot fordítanak a környezetükre, az elmúlt három esztendőben az 583 fős Nagygyimót a maga kategóriájában mindig az első három helyezett között volt a Tiszta és virágos Veszprém megyéért versenyen. – Elkötelezett vagyok a környezetvédelem mellett. Szeretném, ha a megújuló energiákat pályázatok útján minél jobban hasznosítani tudnánk. Vannak terveink például az esővíz összegyűjtésével, vagy éppen a napenergia felhasználásával. Aztán folyamatban van egy betelepülő kisüzem létrehozása. Szeretnénk rendbe tenni a külterületi utainkat, jelenleg baba- és idősbarát gyalogos járdát építünk, továbbá kijelöltünk építési területeket, ahova a betelepülőket várjuk. Bátran mondhatom, vonzó és barátságos falu vagyunk, ahova jó hazajönni. Egyre többen költöznek Nagygyimótra – fogalmazott Szaller Zsolt.

Mint mondta, 2010 óta polgármester, és a kijelölt koncepciós terv megvalósításának jelenleg nagyjából a felénél tartanak. – Mindez persze rengeteg munkával jár. Figyelni kell a különböző támogatási lehetőségeket, és minél több pályázaton el kell indulni – mutatott rá a falu vezetője. Hozzáfűzte, nagy segítséget jelentenek a helyi civil szervezetek és a széleskörű összefogással végezett társadalmi munkák, egyszóval a kiváló nagygyimóti közösség.

Címkék#Nagygyimót

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!