Nagygyimót

2015.10.04. 16:22

A szüret ünnepe Nagygyimóton

Nagygyimót - Idén szalmabála-fesztivállal bővítették ki a szüreti felvonulást a falu lakói, akik ezúttal is szép számban vettel részt a vidám mulatságon.

Polgár Tibor

Nagygyimóton 2010-ben indították újra a szüreti felvonulás hagyományát, tehát a mostani azóta már a hatodik volt a sorban. Az évnek ebben a szakában érkezik el a szüreti munkák időszaka, ez előtt tisztelgünk a rendezvénnyel. A szüretet az óvodások nyitották meg, akiket Németh Zoltán, a Nagygyimóti Kertbarát Kör elnöke fogadott. A gyermekek szőlőt szüreteltek, melyet aztán lepréseltek és mustot állítottak elő - nyilatkozta a Naplónak Szaller Zsolt, Nagygyimót polgármestere.

A község utcáiban lévő állomásokon étellel és itallal kínálták a lakók a szüreti menet közel kétszáz résztvevőjét, köztük a lovaskocsis, traktoros, népviseletbe vagy különféle maskarába öltözött felvonulókat, akik cserébe zenével, tánccal köszönték meg a vendéglátást. Nagygyimót összes utcáját érintve végül a művelődési ház előtt ért véget az egész falut megmozgató felvonulás.

Szaller Zsolt kiemelte: első alkalommal, egyúttal hagyományteremtő szándékkal szalmabála-fesztivállal is kibővítették a programot. Nagyon kreatív szalmabálák készültek, több környékbeli önkormányzat is részt vett a versenyen, melyet jövőre remélhetőleg még nagyobb érdeklődés övez majd fűzte hozzá a falu vezetője. Hozzáfűzte, a helyi piacon lebonyolított eseményre néhányan már előre elkészített szalmabálával érkeztek, míg mások a helyszínen alkották meg művüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!