Telekom Veszprém

2014.12.21. 12:35

A nagy kérdés: hol folytatja Fazekas Nándor?

Fazekas Nándor hazatért Katarból. A kiváló kézilabdakapust a kint töltött hónapokról, most megjelent könyvéről, valamint a jövőről is kérdeztük.

Horváth Gábor

49 Celsius fok, idegen kultúra és mentalitás, anyagi problémák és munkahely nélküli helyiek - Fazekas Nándor először nem nagyon tudta hová tenni új állomáshelyét, ahová augusztusban költözött.

Fél év a katari el-Dzsais csapatánál. Hogy kinél?

A világ leggazdagabb kézilabdaklubjánál.

- Furcsa volt kint, ez tény, de miután jobban megismertem a környezetet, rá kellett jönnöm, hogy a katari emberek ugyanolyanok, mint az európaiak, csak a szokások mások. Persze azt furcsa tapasztalni, hogy a helyiek nagy része csak teng-leng, fogalmam sincs, hogy ők mit csinálnak. Néhányan az irodákban, a bankokban, és a repülőtéren vannak állásban, a többi feladatot a vendégmunkások végzik - mesélte a Naplónak Fazekas Nándor, aki katari egyesületéről elmondta: az el-Dzsais a világ leggazdagabb kézilabdaklubja, amely két profi csapatot tart fent, 50 igazolt játékossal.


A bakonyi szurkolók szeretik Fazekas Nándort, de lehet, többet nem látják a csapat mezében
Fotó: Penovác Károly

- A hazai válogatottak a világbajnokságra készülnek augusztus óta, így csapatunkban főként egyiptomiak, tunéziaiak és fiatal bosnyákok szerepeltek. A felkészülés ugyanúgy zajlik, mint Európában, napi két edzés van. A mérkőzések színvonalát tekintve persze már messze nem áll meg ez az összehasonlítás. Be kell vallanom, hogy a család mellett a veszprémi együttes és játék is nagyon hiányzott. Jól ment a védés, de csúnya lett volna, ha azon a szinten nem tudtam volna megfelelően teljesíteni.

A csapat edzőtáborozott a Zágrábban és Tunéziában, részt vett a Super Globe-on (amelyen a Barcelona, az al-Sadd és Flensburg mögött negyedik lett), valamint megnyerte az ázsiai BL-t.

Ami a hétköznapokat illeti, Fazekas elmondta, nyáron a hatalmas meleg miatt csak a légkondis helységekben lehet kibírni, hiszen még a tenger is forró. Szabadidejében volt veszprémi csapattársaival, Zarko Markoviccal (ő szintén az el-Dzsaisban szerepelt) és Carlos Perezzel találkozott a legtöbbet. Megjegyezte, az emberek sok időt töltenek a plázákban, amelyek hasonlóak, mint itthon, csak jóval csillogóbbak. A fényűzésre egyébként jellemző, hogy a katariak a közelgő vb-re felhúztak egy húszezres (!) csarnokot, amely gyönyörű, csak mindjárt az első alkalommal beázott.

A helyiek védelmére: nem számítottak esőre...

A kiváló kapus elmondta, az óriási gazdagság természetesen lépten-nyomon érződik, de az átlagemberek nem kérkedőek, a klubvezetés például végig nagyon barátságosan és kedvesen viselkedett vele.

- Azt mondták, hogy elégedettek velem és remélik, hogy egyszer még fogunk együttes dolgozni. Jelenleg pihenőmet töltöm, de január elején vélhetően leülünk a veszprémi vezetőkkel tárgyalni. Hiszen a klubhoz nyár elejéig szerződés köt.

- Jó, hogy az emberek más dolgokat is megtudnak rólam amellett, hogy a Fazekas Nándor aranyakat szerez és szépen él. Megismerik a nehezebb időszakokat, a reflektorfény mögötti világot - jegyezte meg Fazekas a róla készült könyvvel kapcsolatban. Az Első számú második című könyvet, amelyet a kapus hétfőn 17 órakor a veszprémi plázában dedikál, Zatkalik Dávid írta. A kiváló kézilabdázó megjegyezte: bízik benne, hogy a mű egyfajta útmutatást is ad azoknak a szülőknek, akiknek a gyerekük profi sportolónak készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!