Magyarpolány

2015.02.24. 12:18

Egy szerencsés falu: Magyarpolány

Magyarplány - Beindult a pezsgés a községben, ahol kiemelt figyelmet fordítanak a sváb hagyományok ápolására. Az ezerkétszáz lakosú település közösségi életében jelentős szerepet tölt be a katolikus vallás összetartó ereje. A tizennyolcadik században épült templom csaknem eredeti állapotában maradt fenn, a építmény restaurálásáért összefogtak a hívek.

Penk Tímea

Magyarpolány a 8-as főútról, Ajka-Bakonygyepes felől közelíthető meg, természeti környezete és épített emlékei, valamint kulturális rendezvényei miatt kedvelik a környékbeliek, illetve a turisták. Grőber József alig fél éve polgármestere a falunak, akit elődje, Polt Rita is támogatott. A hatvanas évei elején járó polgármester a községben született, majd tanulmánya és munkahelye elszólította Polányból. Néhány évvel ezelőtt azonban szülőfalujában telepedett le, ahol nyugdíjasként választották meg polgármesternek.

– Sikerként könyvelem el, hogy beindult a közösségi élet. Január elején alakult egy nyugdíjasklub, amely a Rozmaring nevet kapta a svábok szimbolikus növénye után. Új funkcióval láttuk el, illetve kibővítettük a mozgásterét a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Egyesületnek és a Magyarpolányért Nemzeti Örökségünkért Alapítványnak. A szőlőhegyért is szeretnék létrehozni egy egyesületet. Jó dolog, ha azonos érdekek mentén szerveződnek az emberek, ha szakmai továbbképzésen vehetnek részt és megoszthatják egymással tapasztalataikat – mondja Grőber József.

Grőber József

A polgármester a falu közösségi és gazdasági életét kívánja élénkíteni, a két terület persze összekapcsolódik. Külön figyelmet szentel a turizmus fellendítésének és a fiatalok megtartásának.

– Igen színes a falu művésztársadalma is, van itt szobrász, grafikus, üvegműves, fa és kőrestaurátor. Kiállítások és művészeti táborok létrehozásához is igen kedvezőek a feltételek. Fontos a helyi értékek megőrzése, köztük a műemlékek, a népszokások, a népviselet, a speciális ételek és minden más sváb hagyomány bemutatása – sorolja a polgármester a faluban rejlő lehetőségeket, illetve további településfejlesztési terveket is megemlít, mint például a Dózsa utca vízelvezetése és járdaépítés, új házhelyek kijelölése, valamint a köztér felújítása.

A település fő bevételi forrása a feladatfinanszírozásból eredő állami pénz, a kommunális és az iparűzési adó. A szociális segélyezést nem igazán igénylik a polányiak, a támogatásokra a szociális bizottság a saját emberismerete alapján tesz javaslatot. Kitűnően működik a családsegítő hálózat, valamint a fiatalokért végzett prevenciós, felvilágosító munka. Bűnözés szinte egyáltalán nincs faluban, ahol polgárőrség működik, és nagyon jó az együttműködés az ajkai rendőrség körzeti megbízottjával.

– Magyarpolány szerencsés falu minden szempontból. Kovács Zoltán  országgyűlési képviselő is készséges a megkeresésünkre, osztrák és német testvértelepülési kapcsolatokkal rendelkezünk, közös pályázaton veszünk részt a jövő évben tartandó Magyarpolányi Pünkösdi Hagyományok Határok Nélkül című projektben – mondja Grőber József, aki a falubeliek büszkeségeként említi a már külföldön is híres Polányi Passiót.

- A faluban a passiójátszás hagyománya a kilencvenes évek elejére nyúlik vissza. Az idén az önkormányzat és az egyházközség új darab megírására adott megbízást, amelynek szerzői Pataki András, Németh Ervin és Katona Imre, valamint Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző. Az előadás élőzenés lesz, ellentétben a korábbi playback-kel - nyilatkozta a polgármester, aki arra is büszke, hogy a környékből sokan a polányi óvodába és iskolába íratják gyermekeiket, az önkormányzat pedig a bejáráshoz iskolabuszt biztosít. Nemzetiségi és művészeti oktatás is zajlik Polányban.

A község képviselő-testületében nincsenek ellentétek, és jó kapcsolatot ápolnak az egyházi képviselő-testülettel, amelynek világi elnöke Weisz József.

Szent Lászó Templom

– Ha nem tölteném be ezt a funkciót, akkor is szívesen mennék templomot takarítani és füvet nyírni. Hatalmas feladat előtt állunk, az 1769-ben alapított templom restaurálásának az ügyintézését kezdtük el. Nagyon magas műemlék kategóriát képvisel a templom, ezért igen szigorúak az előírások – számol be Weisz József, de bízik abban, hogy az önkormányzattal és az egyházzal együttműködve sikerül olyan pályázatot nyerniük, amellyel megóvhatják ezt a közkincset. Közel ötven évig Ebele Ferenc volt a község plébánosa, aki a nyolcvanas évei közepén vonult nyugdíjba. Jelenleg Sándor Mihály plébános tevékenykedik azért, hogy összehozza a közösséget. Weisz József szerint nagy érték, hogy a falubeliekre bármikor számítani lehet bármiben, ami a közösség javát szolgálja.

Weisz József

Megkérdeztük

Fodor József hatvanéves, mindig Magyarpolányban élt. Jól érzi itt magát, szereti a falut, szívesen emlékszik vissza fiatalkorára, a mozira és az ifjúsági klubra. Gyermekei külföldön dolgoznak.

A harmincas évei elején járó Györkös Elvira Magyarpolányban nőtt fel, most is itt lakik férjével és óvodás ikreivel. Úgy véli, hogy a gyerekeknek mindenképpen előnyös a falusi környezet, és örül annak, hogy talált helyben munkát.

Böröndi Ferenc gyönyörűszép, tiszta, rendezett faluként jellemzi Polányt, ahol az emberek kedvesek és barátságosak. Örül annak, hogy megmaradtak a régi hagyományok, és szervezőként is szívesen részt a közösségi programokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!