Lovas

2017.01.18. 17:20

Halhatatlan lelkek - Neves előadók a Lovasi esték vendégei

Lovas - A településen már nagy hagyománya van, hogy a téli estéken színvonalas, érdekes előadásokat szerveznek a faluház nagytermében. Idén Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő kezdi meg az előadássorozatot.

Szendi Péter

Az elmúlt években számos ismert és érdekes előadó tisztelte meg jelenlétével a községet. A zsúfolásig megtelt faluház nagytermében olyan közismert emberek tartottak eddig előadásokat, mint Böj-te Csaba, Vekerdy Tamás, Zacher Gábor, Papp Lajos, Pál Feri atya, Nógrádi György, Győrfi Pál, Csókay András és a tragikusan elhunyt Erőss Zsolt.

- Idén is igyekeztünk úgy összeállítani az előadás-sorozatot, hogy az sok ember tetszését elnyerje. Annak idején a Lovasi estéket Kemenes Dénes volt polgármester indította el, azzal a céllal, hogy a szürke téli estéken legyenek olyan programok, melyek kimozdítják otthonukból az embereket. Szerencsére idén is híres és érdekes előadók fogadták el a meghívásunkat Lovasra - kezdte Ferenczy Gáborné polgármester.

Ferenczy Gáborné polgármester: A szürke téli estéken érdekes programokkal szeretnénk kimozdítani otthonukból a lovasiakat Fotó: Szendi Péter

Január 25-én Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő Migráció, társadalmi változások, bűnözés címmel tart előadást. Szó lesz az elmúlt évtizedek bevándorlásával együtt járó problémákról: a párhuzamos társadalmakról, a be nem illeszkedés és az alacsony iskolázottság okozta gondokról a fiatal külföldieknél. A biztonságpolitikai szakértő említést tesz a bűnszervezetekről, akik kihasználják a gyökerüket vesztett, helyüket nem találó fiatal fiúkat és férfiakat. Végül hallhatunk az elmúlt két év migrációs hullámáról és a terrorizmusról is.

- Nagy örömünkre február 8-án Müller Péter, József At-tila-díjas író is megtiszteli jelenlétével a lovasi faluházat, aki a lélek halhatatlanságáról beszél. A népszerű író szerint nincs halál, átutazók vagyunk ezen a válságban lévő földi világon. Lelke mélyén mindenki tudja, hogy halhatatlan, csak rá kell ébrednie. A rendezvény során a témába vágó film vetítésére is sor kerül
- folytatta az előadók bemutatását a falu első embere.

Február 15-én Kovács András természetfotós képeiben gyönyörködhetnek majd az érdeklődők. Bepillanthatunk a vadon élő állatok megfigyelésének és fotózásának rejtelmeibe, kihívásaiba. Az előadó említést tesz néhány érdekesebb történetről, mesél több fotó keletkezésének körülményeiről. Rá egy hétre
Tihanyi László belgyógyász, kardiológus rendhagyó beszélgetést tart a borról. Heltai Gáspár 1552-ben az alábbiakat írta a borról. A könnyező és pecsenyés szemek, a büdös leheletek és fekete fogak, a fájó és nem emésztő gyomor, a reszkető kezek, a vízkórság, köszvény minden testében, a kólika és bélnek poklossága az olajjal származó túrós lábak. Minden betegségek a fölötte való életből és italból származnak. A közönséget bevonva együtt gondolkodnak, beszélgetnek, és a végén lehet, hogy meglepő következtetésre jutnak.

Nőnapkor pedig Schirilla György jógaoktató, a nemzet rozmárja zárja a Lovasi estéket, melyek mindegyike szerda este hat órakor kezdődik. Véleménye szerint az egészség megtanulható és visszaszerezhető. A határait minden évben újabb kihívásokkal feszegető, a jeges Dunát átúszó sportoló prezentálja a hallgatóságnak, hogy sose késő tenni az egészségünkért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!