Lóerő

2017.02.09. 15:15

Téli, nyári, négy évszakos? Segítünk választani!

Nemcsak itthon, külföldön is az anyagi lehetőségek befolyásolják a gumiabroncs-vásárlást. Az ész-érveket vagy meghallgatják, vagy nem, többnyire úgyis a pénztárca dönt - mondja Dongó Zsolt, egy veszprémi gumiszerviz tulajdonosa.

Molnár Sándor

Az autógumik szempontjából március 15-e után, ha a hőmérséklet plusz hét fok fölött lesz tartósan, akkor kezdődik majd el a tavasz, akkor jön el a gumicsere időszaka. Már most van érdeklődés a nyári gumik iránt a gumiszervizben, ugyanakkor viszik az őszi árhoz képest most némileg olcsóbb téli gumikat is, amelyekből jó az ellátottság.

Dongó Zsolt több évtizedes tapasztalatával az évszaknak megfelelő abroncsokat ajánlja, de némi kompromisszummal a korszerű négy évszakos gumik is elfogadható alternatívát jelentenek
Fotó: Molnár Sándor

- Keresik a négy évszakos gumikat is, bár ismert tény, hogy a tudásuk nem egyezik meg sem a nyári, sem a téli gumik tulajdonságaival. Egy köztes állapot, azoknak ja- vasoljuk, akik télen, hóban nem mennek sokat. A futásteljesítmény csökkenése általában az idősebb korosztálynál jellemző, így nekik nem kell két garnitúrát vásárolniuk, tárolniuk. Mégis, ha valaki keveset használja az autóját, akkor is inkább egy téli garnitúrát javaslunk, mert kíméletes használat esetén öt-hat évig tökéletesen tud működni. Szakmai szempontból azt kell tudni a téli gumiabroncsokról, hogy mivel puhább gumikeverékből készülnek, nyáron, ha minimálisan is, stabilitáscsökkenést okoznak, jobban kopnak, illetve némi túlfogyasztással jár a használatuk. De ez két-háromezer kilométernél elenyésző mértékű - tájékoztat Dongó Zsolt.

A téli...

...a nyári...

Elmondja még, hogy az egyik autóján négy évszakos gumi van, éppen a tesztelés miatt. A napokban, nagy hóban közlekedett vele Pécsen. Érezhető a különbség egy té-li és egy négy évszakos gumi között. Stabilitáscsökkenés tapasztalható, a fékút megnő, és az oldaltartása sem olyan. Aki erre ráérez, az tud vele közlekedni, de mindenképpen kisebb sebességgel, óvatosabban kell vezetni, sorolja tapasztalatait a szakember.

...és a mindkét típus mintázatából merítő négy évszakos gumiabroncs

Érdekességként megemlíti, hogy több osztrák, német autóról vettek már le négy évszakos gumiabroncsot, ugyanakkor a horvát tengerparton sok olyan autót lehet látni, amelyiken téli gumi van. Nem feltétlenül az időjárás határozza meg, hogy ki milyen gumit használ. Nemcsak itthon, hanem külföldön is az anyagi lehetőségek befolyásolják a vásárlást. Nagyon vegyes a kép. Az észérveket vagy meghallgatják, vagy nem - többnyire úgyis a pénztárca dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!