Lóerő

2014.07.24. 09:45

Telefon, kontra autósnavigáció?

Egyre alacsonyabb árakkal, megújuló extrákkal kerülnek piacra az autós navigációs rendszerek, azonban ennek ellenére az okostelefon térnyerése ezen a területen is megállíthatalannak látszik.

Szijártó János

Erről Bogdán Vince, autóvillamossági műszerész, tapolcai szerviztulajdonos beszélt munkatársunk kérdése nyomán. Amint kifejtette, ügyfeleinek mintegy hetven százalékaokostelefont használja tájékozódásra, a többiek még a GPS-t részesítik előnyben, de többségük természetesen okos telefonnal is rendelkezik. A szakember nem használ GPS-t, inkább az okostelefon lehetőségeit választja, ha azt fontosnak érzi.

Bogdán Vince tapolcai autóvillamossági műszerész inkább az okostelefont használja navigációra, ahogy ügyfelei többsége is (Fotó: Szijártó János)

- A telefon naprakészsége sokkal jobb, mint a beépített autós navigációs rendszeré. Szinte percenként jönnek új alkalmazások, lehetőségek, információk, amit az ember egy frissítés után azonnal megismerhet, szemben a navigációs eszközök ennél jóval ritkább frissítéseivel. Hazai környezetben egyébként sem érzem szükségét a műholdas navigációnak. Elég ha az internet segítségével megtekintem az útvonalat, és úgy indulok el otthonról. Azt gondolom, hogy azok, akik a megszokott, ismert útvonalon használnak GPS-t, sokszor több bosszúsággal kerülnek szembe, mint előnnyel. Természetesen akik nagyobb távolságokra fuvaroznak, vagy futárként dolgoznak, nem igazán nélkülözhetik a GPS-t. De ha távolabbra utazunk, akár külföldre, ismeretlen helyre, akkor nyilván érthető a beüzemelése bárkinél, és ilyenkor jó társ is lehet menet közben. Ami engem illet, ez utóbbi esetre tartogatom az okostelefon lehetőségeit. Már az olcsóbb készülékek is biztosítják a műholdas navigációt, és ha valaki nem ragaszkodik egy nagy képernyős autós GPS-hez, mindent megoldhat enélkül is. Ezt tapasztalatból állítom, fogalmazott Bogdán Vince. Hozzátette, a mobil mindig kéznél van, internetről bármikor frissíthető a térkép, és a forgalommal kapcsolatos információ. Tény, hogy a képernyő méretében nem versenyezhet az átlagos okostelefon a GPS-el, így akik erre érzékenyek, nyilván előnyben részesítik ez utóbbi készüléket. Kétségtelen, hogy a nagy képernyőnek vannak komoly előnyei, például könnyebb leolvasni az adatokat vezetés közben és kezelése is áttekinthetőbb, nagyobb mérténél fogva. Sőt vannak olyan típusok, amelyek akár tolatóradar monitorjaként is működhetnek, vagy éppen traffipax-detektorként is használhatók.

- Mindkét eszköznek megvan a maga előnye, így főként beállítottság kérdése, hogy ki, melyik lehetőséget választja, fogalmazott a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!