Lóerő

2014.04.24. 11:50

Robogók és a szabályok

Segédmotoros kerékpárral a közúti közlekedésben úgy lehet részt venni, hogy a vezetőnek viselnie kell a bekapcsolt állapotban lévő és a szabványnak megfelelő bukósisakot.

Szijártó János

Erről Adamovics László rendőr százados, közlekedésrendészeti osztályvezető tájékoztatta munkatársunkat. A jármű vezetőjének rendelkeznie kell érvényes kötelező felelősségbiztosítással, adásvételi szerződéssel és legalább AM kategóriás (érvényes) vezetői engedéllyel. Az engedély megszerzéséhez be kell tölteni a 14. életévet. A segédmotor-kerékpárra előre fehér vagy kadmiumsárga fénnyel világító lámpa, hátra piros fénnyel világító lámpa, továbbá egy visszapillantó tükör elhelyezése kötelező. Lakott területen a kerékpársávon segédmotoros kerékpárral közlekedni, valamint kétkerekű segédmotoros kerékpáron utast szállítani, és ahhoz utánfutót kapcsolni nem szabad. Utast a KRESZ értelmében csak 3 vagy 4 kerekű segédmotor-kerékpárral szabad szállítani abban az esetben, ha a vezető már betöltötte a tizenhetedik életévét.

Érdekesség, hogy a kétkerekű segédmotoros kerékpár, egyes feltételek fennállása esetén (például a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el és a gyalogosok közlekedésére legalább másfél métert szabadon hagy), a tiltó jelzések ellenére is megállhat a járdán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!