Lóerő

2014.12.23. 21:09

Ömlik a használt autó az országba

Megyei körkép - Noha az év legnagyobb részében az euró árfolyama 300 forint felett alakult, az idén behozott használt személyautók volumene az év végére megközelíti a 100 ezres szintet, szemben az előző évi 71 ezres értékkel. A 1,5 milliós kocsikat keresik a vásárlók.

Tremmer Tamás

Újabb lendületet kapott a használtautó-behozatal, melynek növekedési üteme a tavalyi 32 százalék után idén 40 százalék körüli szintet érhet el. Ennek eredményeként 2014-ben 97-98 ezer külföldről származó használt személyautó hazai forgalomba helyezésére lehet számítani a hasznaltauto.hu portál adatai szerint. Az idén importált használt autók közel fele a felső-, illetve alsó-középkategóriába tartozott. A legnépszerűbb hat gyártmány között (Volkswagen, Ford, BMW, Opel, Audi, Mercedes) főként a legnagyobb presztízzsel rendelkező német márkákat találjuk. A behozott autók átlagéletkora továbbra is tíz év körül jár.

A használtautó értékesítéssel foglalkozó AAA Auto Csoport tapasztalata szerint a vevők többsége 800 ezer és egymillió forint közötti áron vásárol autót, a cég telephelyén eddig megfordult használt autók átlagára 1,674 millió forint volt. A vevők kétharmada benzines autót keres, dízelest csupán a vásárlók egyharmada választott.

Kerper Péter ezúttal egy Jeepet hozott forgalomba helyezésre. A környéket járják jó állapotú autóért
Fotó: Nagy Lajos

Érzi a külföldi használt autók iránti kereslet élénkülését Kerper Péter autókereskedő is, aki az idén közel 150 autót hozott be az országba. Szerinte az idősebb nyugati autók sokkal jobb műszaki állapotban vannak, mint a hazai társai: jobb a futóművük, a szerkezeti állapotuk. Ennek oka, hogy odakint jobb az utak állapota, van pénz a gépjármű javítására.

Úgy tapasztalta, hogy 1,5 millió forintos értékhatárig keresnek autókat az emberek. Ők is belőtték, mi az igény, s ilyen járműveket hoznak be. A kocsikat elsősorban Ausztriából, Németországból és Olaszországból szerzik be, de ha kell, bárhova elmennek. A behozott autók akár egy nap alatt is elkelnek, de volt olyan, amitől csak két év után tudtak megválni. Előfordul olyan is, hogy megkeresi őket az ügyfél, és megmondja, mit akar: típusban, korban, színben, extrákban, s meghozzák neki. Ritka a különleges kérés, de minden igényt kielégítenek.

A forgalmat némileg visszafogja, hogy 310 forint felett van az euró árfolyama, de bízik benne, hogy a helyzet kedvezőbbre fordul.

Veszprém megyében is érződik, hogy nő a használtautók forgalomba helyezése. Az idén forgalomba helyezett járművek száma 3,5 százalékkal emelkedett a 2013. évihez képest, tudtuk meg Bódis Zoltántól, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége igazgatójától. A tavaly forgalomba helyezett járművek száma 3402 volt, a 2014. év novemberéig forgalomba helyezett járművek száma 3521-re emelkedett. A behozott járművek jelentős része 3-7 éves korú, melyek állapota jónak mondható. A kisebb hányada 7-15 éves, állapotuk a koruknak megfelelő szintű. Az autók nagy része Ausztriából és  Németországból érkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!