Lóerő

2017.04.27. 14:05

Hasznos tippek motorosoknak - A baleseti okok szempontjából leggyakoribb a sebesség helytelen megválasztása

PÁPA - Az enyhébb, tavaszi időjárás beköszöntével elő-kerülnek a motorok a garázsokból. A balesetek megelőzése érdekében óvatosságra inti a közlekedőket Talmácsi Gábor gyorsaságimotor-versenyző és Varga Balázs rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Polgár Bettina

Varga Balázs kiemelte, nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő védőfelszerelés fontosságát, melynek egyik lényeges eleme a könnyű, ám ellenálló bukósisak. - Akkor ideális egy bukósisak, ha egy kicsit szorul a fejünkön, de a viselése még nem kellemetlen, a túlzottan laza sisak ugyanis könnyen elmozdulhat vagy leeshet egy baleset alkalmával. Ha pedig balesetet szenvedünk, és a sisak megsérül, mindenképpen vizsgáltassuk meg szakemberrel, illetve szükség esetén cseréljük is le, mert deformálódott héjszerkezettel már nem nyújt megbízható védelmet - javasolta.

A városi motorosok a jó idő beköszöntével hajlamosak lehetnek a kötelező bukósisak használatán túl megfeledkezni a biztonságukat szolgáló, ajánlott védőfelszerelésekről Fotó: Polgár Tibor

A rendőr alezredes felhívta a figyelmet a megfelelő ruházat szerepére is. - Lehetőség szerint vastag bőrből készült motorosdzsekit használjunk, ami úgynevezett protektort tartalmaz váll- és könyökrészen, védelmezve ezzel a motorost egy esetleges baleset során a kéz- és kulcscsonttöréstől. Ebből célszerű harsányabb színű darabot választanunk, ami segíti láthatóságot, hiszen kedvezőtlen látási viszonyok mellett sokkal nehezebb észrevenni a sötét ruházatot, mint az élénk színűt. Emellett ne feledkezzünk meg az ugyancsak vastag bőrből készült nadrágról, mely védi a térdeket, illetve a protektorelemekkel felszerelt kesztyű, a bokánál és a sípcsontnál megerősített csizma, valamint a gerincvédő használatával sokat tehetünk a biztonságunk érdekében - fejtette ki a közlekedésrendészeti osztály vezetője.

A Pápai Rendőrkapitányság munkatársa kiemelte, a városi motorosok a jó idő beköszöntével hajlamosak lehetnek a kötelező bukósisak használatán túl megfeledkezni a saját biztonságukat szolgáló, ajánlott védőfelszerelésekről. - Nagy melegben inkább tartsunk gyakrabban pihenőt, ez idő alatt könnyítsünk a védőruházatunkon, de ha ismét elindulunk, vegyük vissza azt. Az esetleges sérülések fokát ugyanis nagymértékben befolyásolják ezek a védőfelszerelések - húzta alá Varga Balázs, aki hangsúlyozta, nem szabad elfelejteni, hogy a motorok esetében lényegesen nagyobb fékúttal kell számolni, mint egy személygépkocsinál.

A közlekedésrendészeti osztály vezetője rámutatott, a kanyargós bakonyi utak különösen kedveltek a túramotorosok, illetve a gyorsasági motorosok körében. - Ha nagyobb távokra indulnánk, először tegyünk néhány kisebb próbautat, hogy felmérjük, a változékony tavaszi időjárásból adódóan éppen milyen a kerekek és az út tapadási viszonya. Az erdősávokban pedig a reggeli harmat miatt mindig készüljünk fel az esetleges csúszásveszélyre is. A motorosbalesetek okait tekintve vezető helyet foglal el a sebesség helytelen megválasztása - fűzte hozzá.

Talmácsi Gábor gyorsaságimotor-versenyző egy sajtóközleményben leszögezte, szezonkezdés előtt ajánlott alaposan átvizsgáltatni a motorokat. - A szakszervizben ellenőrzik a kopó alkatrészek állapotát, és felmérik a folyadékszinteket. Érdemes ellen-őrizni az akkumulátor meg-felelő töltöttségét, emellett a szezonális olajcserét is javasolt elvégezni a szervizkönyvben előírtak alapján. Lánchajtásos motornál a lánc megfelelő ápolása, kenése elengedhetetlen műszaki feltétel a biztonságos közlekedéshez. A jó minőségű, megfelelő mintázatú és állapotú gumiabroncs, illetve az előírt guminyomás betartása pedig nagymértékben hozzájárulhat a megfelelő tapadás biztosításához a közutakon - hangsúlyozta.

A gyorsaságimotor-versenyző a próbautak mellett azt tanácsolta, szezonkezdéskor teszteljük a fékek hatékonyságát, és ellenőrizzük a világítást, illetve a kormányt. Megjegyezte, az éles látás nélkülözhetetlen a megfelelő koncentrációhoz, így akinek szüksége van dioptriás szemüvegre, mindenképpen viselje azt a sisak alatt, vagy használjon kontaktlencsét.

- Nemcsak a szezon kezdetekor, de az egész év során gondoskodjunk a motor állapotáról! Rendszeresen ápoljuk és tisztítsuk a motort kívül-belül, minőségi termékekkel és üzemanyagokkal. Mi több, a téli leállás után érdemes ellenőrizni a benzintankban áttelelt üzemanyagot is, és időről időre magát a tartályt is kitisztítani - ajánlotta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!