Lóerő

2014.07.17. 10:50

Milliós kárt is okozhatnak a vadak

Veszprém/Tapolca - Sajnos a nyár is bővelkedik a vadbalesetek előfordulásában, és évről-évre egyre több feladatot ad a rendőrségnek, vadásztársaságoknak és a biztosítóknak is. Az autósoknak érdemes tisztában lenniük milyen teendőik, lehetőségeik vannak, ha vadbalesetet szenvednek.

Szijártó János

A nyári vadbalesetek egyik jellemző oka, hogy ezek a hónapok a természetben élő állatok legaktívabb párzási időszakát jelentik. Többek közt ekkora esik a szarvasbőgés ciklusa, amikor a vadak a szokásosnál is figyelmetlenebbek. Nem törődnek a forgalommal, a zajjal és cseppet sem észlelik a járműveket maguk körül.

A vadásztársaságok táblákkal, kerítésekkel, előzetes figyelemfelhívó kampányokkal próbálják elejét venni a baleseteknek, de azt minden szakember elismeri, hogy az állatok váratlan felbukkanására az utak mentén nem lehet igazán felkészülni. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni a teendőkkel, ha megtörténik a baj, és autóval elütünk egyet útra tévedő állatot. Biztosítási szempontból a legfontosabb teendőnk a baleset után, hogy azonnal hívjuk a rendőrséget és ne mozdítsunk el semmit a helyszínen. A hatóság embereinek feladata, hogy értesítsék a bejelentésünk alapján az adott területen illetékes vadásztársaságot.

A kárt csökkentheti a sebesség helyes megválasztása - mondja Lovász Róbert egy vadbalesetet szenvedett személygépkocsinál (Fotó: Szijártó János)

Viszont tisztában kell lenni azzal, hogy utóbbi felelősségre vonása elég szűk keretek közt képzelhető el. - Ha van a vadveszélyre figyelmeztető tábla és minden lehetséges, a jogszabályokban lefektetett módon igyekeztek megelőzni, hogy az állatok az útra tévedjenek, akkor a pórul járt autós nem reménykedhet abban, hogy a vadásztársaság kifizeti a kárát - hangsúlyozta dr. Vass Gábor, a PBA Praeventio Zrt. szakmai vezetője. Természetesen jogi úton a balesetet szenvedett sofőr megpróbálhat érvényt szerezni az álláspontjának. Ez viszont hosszadalmas és költséges folyamat, amelynek korántsem biztos, hogy a javára írt ítélet lesz a vége.

A milliós kárt elkerülendő, azt megelőző lépésként a casco-biztosítás nyújthat védelmet minden autósnak. Fontos tudni, hogy a casco csak az autóban esett kárt téríti. A személyi sérülésekre és a vad értékének megtérítésére nem terjed ki. Ezekre kiegészítő biztosításokat szoktak ajánlani a biztosítótársaságok.

Amit károsultként még mindenképpen megtehetünk, hogy a fotókat készítünk az okostelefonunkkal a baleset helyszínéről, annak környezetéről, az elütött állatról és a megsérült autóról. Utóbb ezek a képek a kárrendezés során kapnak jelentős szerepet.

- A kárbejelentő kitöltésekor arra kell odafigyelni, hogy az "A jármű" alá a vadásztársaság adatai, a "B jármű" alá pedig a kárt szenvedett autó adatai tartoznak - fejtette ki a PBA szakértője. Hozzátette, hogy a kitáblázott szakaszokon a KRESZ szabályok fokozott betartására kell törekedni, mert ha például a megengedett sebességnél többel hajtunk a biztosító kártérítési felelőssége megszűnik és akkor a saját autónkban esett sérülések javítási költségeit is magunknak kell kigazdálkodnunk.

 

Ősszel és télen is előfordul ütközés

Nemcsak a nyári, az őszi, téli időszakban is az utakra tévednek az állatok, komoly károkat okozhatnak a járművekben, és a közlekedők testi épségét is veszélyeztethetik – mondta Lovász Róbert tapolcai szerviztulajdonos. Az itt fogadott, javított gépkocsik esetében a legkisebb értékű kár 70 ezer forint körüli volt, a nagyobb milliót meghaladó tétel, és többnyire a gépjármű eleje sérül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!