Lóerő

2014.08.07. 08:55

Kamion elején a történelmünk

Sümeg - A Hét vezér képe díszíti Simon József kamionját. Az Európa-szerte megforduló járművet mindenütt megnézik. A kamionból csupán egy van a világon.

Tisler Anna

A magyar történelem jeles eseményét megörökítő jármű elején a vezetőfülke üvege fölött magyarul és rovásírással is olvasható: A magyarok nyilaitól ments meg Uram minket. Az egyik ajtón a csodaszarvas, a másikon Árpád vezér látható. Aki meglátja, megáll, megnézi. Ha a vezető kiszáll, érdeklődnek a motívumok felől. Simon Józseftől megtudtuk, elszomorító, hogy némelyik hazánk fia mennyire járatlan szülőföldje történelmében. A Volvo kamionnak csak a külseje őrzi a múltat, a berendezése és biztonsági felszerelései a legkorszerűbbek. A klíma ma már természetes ezekben a járgányokban, ebben viszont fűthető és hűthető az üléshuzat is. A sebesség megtartásában tempomat segíti a sok ezer kilométert vezető sofőrt, valamint egy műszer a követési távolság megtartására is ügyel. Ha túl közel kerül egy másik járműhöz, jelzést ad. Műszer érzékeli az úttesten a felezővonalat is. Ha átlépi a sofőr, jelez. Így megakadályozza a frontális ütközést, valamint ha a vezető figyelme elkalandozna, még időben leadja a figyelmezetést, hogy ügyeljen a vezetésre.



A Hét vezér képe díszíti Simon József kamionját. A magyarok nyilaitól ments meg Uram minket (Fotó: Tisler Anna)


 

Simon József nagyon vigyáz egyedi járművére, büszke rá. Egy esetleges sérülés nem csupán esztétikai, de a javítása komoly anyagi gond is lehetne. A festésre ugyanis nem lehetett biztosítást kötni, így ha bármely darab megsérülne, a tulajdonos csak annak helyreállítási költségét kapná a biztosítótól, a megsérült képet saját pénzén kellene újrafestetnie.

A kamiont, amelyet a sümegi tuningtalálkozón is bemutatott, már többen megvették volna tőle. Büszke tulajdonosa nem válna meg a járművétől, ugyanis a kamion számára nem csak munkaeszköz, hanem a magyar kultúrát ismerteti, terjeszti vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!