Lóerő

2014.08.21. 11:50

Informált jogosítványszerzők

Átláthatóbb lesz a jogosítványszerzők számára az autósiskolák piaca és hosszútávon tisztességesebbé válhat a kereskedelmi gyakorlat is a Nemzeti Közlekedési Hatóság által a járművezetői képzési területén bevezetendő statisztikai mutatók tükrében.

Szijártó János

Ez azt (is) jelenti, hogy nem kell csupán szubjektív véleményekre, vagy csábító hirdetésekre hagyatkozniuk ezentúl a képzésre jelentkezőknek. A Nemzeti Közlekedési Hatóság közleményéből kiderül, hogy immár rendszeresen közzéteszi honlapján az elmúlt időszakra (negyedévekre) vonatkozó, a minőségi képzés szempontjából fontos statisztikai mutatókat, amelyeket köteles az iskola is feltüntetni saját weboldalán.

Három mutatószám nyújt segítséget a képzésre jelentkező tanulóknak. A Vizsga Sikerességi Mutató (VSM): százalékos mértékben informál a képző szerv által lejelentett vizsgák számához képest a sikeres vizsgák számáról (100% esetén az adott időszakban minden vizsgázó sikeresen vizsgázott). Az Átlagos Képzési Óraszám (ÁKÓ) százalékos arányban határozza majd meg, hogy a kötelező óraszámokon túl összesen hány tanóra szükséges átlagosan az adott intézménynél a forgalmi vizsga sikeres elvégzéséhez. Ezzel áll összefüggésben a Képzési Költség (KK) forintban való meghatározása is, amely kizárólag a tanulót (a tanulói szerződés alapján) terhelő, a vezetői engedély megszerzésére irányuló felmentések, kedvezmények, akciók nélküli költségelemek összegét tartalmazza. Ide érthető az oktatás díja, az egyszeri vizsgadíjak és a képző szerv változtatása esetén fizetendő összeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!