Lóerő

2015.03.26. 18:34

Indul a motorosszezon: a jármű mellett saját magunkat se felejtsük el felkészíteni

Hivatalosan is itt a tavasz, a motorosok pedig lassacskán kirajzanak az utakra. Abban, hogy mit célszerű a gépeken a téli pihenőt követően átnézni, Markó István volt segítségünkre.

Heffler Péter

Ahogy jön a jó idő, egyre többen veszik elő a motorjukat a garázs mélyéről és porolják le, hogy száguldjanak vele egyet. Azonban nem árt a poroláson kívül az általános karbantartást is elvégezni ilyenkor, arról nem is beszélve, hogy óvatosan üljünk vissza a kétkerekűnkre.

Markó István nyolcszoros magyar bajnok enduro-krosszban. A téli pihenő után elővett motorokon végzendő fő feladatokkal folytatta.

A téli időszakban sok alkatrész álló helyében is tönkremehet a garázsban. Markó István azt tanácsolja, hogy az olajszintet, a láncot, a világítást és a guminyomást mindenképpen vizsgáltassuk meg szakemberrel, mielőtt először motorra ülünk 
Fotó: Nagy Lajos

- A legalapvetőbb dolgokat felejtik el a legtöbben, vagyis a motor elővétele előtt tegyük tisztába magunkban, hogy nem motoroztunk már jó ideje, az érzékeink tompultak, és az aszfalt sem elég meleg még. Ne száguldozzunk, nyugodtan fogjunk hozzá, mintha ismét kezdők lennénk. Ha ezeket tudatosítottuk magunkban, akkor jöhet egy korrekt motorátvizsgálás, amit, habár minden elindulásnál meg kellene ejteni, legalább egyszer, tavasz elején tegyünk meg. Ez azért fontos, mert a téli időszakban sok alkatrész álló helyében is tönkremehet a garázsban. Az olajszintet, a láncot, a világítást és a guminyomást mindenképpen vizsgáltassuk meg szakemberrel. Ha ez megtörtént, akkor felkészültünk a szezonra - tette hozzá Markó István.

Mit figyeljünk a motoron

1.  Először is saját tudásunkat tisztázzuk magunkban

2.  A gumik állapotát

3.  A lánc állapotát

4.  A világítást is  ellenőrizzük

5.  Nézzük meg az olajszintet



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!