Lóerő

2015.01.29. 17:35

Idén hatvanéves a P70

Közel negyvenezer darab készült belőle, és több eleme is fából volt a P70-esnek.

Heffler Péter

Hatvan évvel ezelőtt, 1955-ben gurult le a Trabant őse a VEB Automobilwerk Zwickau gyártó futószalagjáról. Ezt a P70-es modellt pre-Trabant -ként emlegetik, a régebbi autós szakkönyvek pedig csak Törpeautónak nevezik, ugyanis egyes tévhitek szerint nem is autónak, hanem fedett motornak szánták.

A vízhűtéses, két ütemű, 690 cm3-es motorral készült P70-es 1955-ben gurult le a futószalagról
Fotó: flickriver.com

Összesen 36 786 darab készült belőle. Motorja vízhűtéses két ütemű 690 cm3-es kis erőmű volt. Különlegessége volt, hogy már a Trabant sajátosságával, műanyag karosszériával készült, vagyis az alvázra egy favázra szerelt duroplast kasztnit építettek, míg például az utastérben a padló is fából készült. Többféle kivitelben, így limousine, kombi és coupé változatban is kapható volt.

1957-ben jött a továbbfejlesztett változat, P50-es névvel, amely már viselte azt a bizonyos S betűt is, vagyis a Trabant emblémát. Az utódból aztán már több mint háromszor annyi fogyott, mint a P70-esből és a kisautó elindult hírnév felé.

Címkék#trabant

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!