Lóerő

2014.11.04. 10:34

Ideje téli gumira váltani

Veszélyes és drága mulatság is túl sokáig nyári gumit hagyni az autón. Itt az ideje a váltásnak. Ön se halogassa tovább az abroncscserét és ezen kívül is készítse fel autóját a télre. Segítünk hogyan.

Prevics Éva

Már mindenki jól ismeri a szabályt, miszerint ha tartósan hét fok alá hűl a hőmérséklet, ideje téli gumira cserélni a nyárit. A legtöbben azonban ennek ellenére halogatják a váltást és megvárják az első havat. Ez pedig életveszélyes is lehet - mondja Murai Gábor. A nyári gumi fékútja többszöröse lehet a téli abroncsénak, ráadásul időben cserélni azért is érdemes, mert a nyári gumit kíméljük vele.

Életet menthet a téli gumi. Murai Gábor szerint érdemes időben váltani, sokat ér a biztonságunk (Fotó: Prevics Éva)

Érdemes időben váltani, hiszen a kellemetlen kisebb koccanásoktól a komoly balesetekig vezethet, ha valaki nem veszi komolyan a biztonságot.

A nyári gumi fékútja többszöröse lehet a téli abroncsénak, ráadásul időben kicserélni azért is érdemes, mert a nyári gumit kíméljük vele. Hét Celsius-fok alatt a nyári gumi megkeményedik, ezáltal veszít tapadásából, ezzel szemben a téli gumi futófelülete lágy és rugalmas marad, és a téli útviszonyok között is képes jól kapaszkodni.

Érdemes inkább a drágább, de jobb minőségű, időtállóbb abroncsokat megvenni – javasolja a szakember. Egy jó minőségű téli gumi négy-öt telet is kibír. A csere alkalmával érdemes átnézetni a fékbetétet és féktárcsát, valamint a fényszórók állapotát. Ilyenkor a hűtőfolyadékba fagyállót kell önteni, illetve az ablakmosó folyadékot is télire kell cserélni. Az autó téli felkészítéséhez hozzátartozik még az akkumulátor és az ablaktörlő ellenőrzése is. Kétévente javasolt a szelepházcsere, ha a kerekek felnin vannak, ajánlott a kiegyensúlyozásuk, illetve a levegőnyomás ellenőrzése is.

Ausztriában már kötelező a téli gumi. A szomszédos országba november elsejétől csak az hajthat be, akinek a kocsiján téli gumi van. Persze ennek a feltételnek akkor kell teljesülnie, ha téliesek az útviszonyok, de aki járt már Ausztriában a téli hónapokban, az tudja, hogy az alpesi országban bármikor leeshet a hó. A szomszédba készülve a hóláncot is érdemes bekészíteni, ezt azonban csak akkor lehet használni, ha az utat összefüggő hó vagy jég borítja és nem sérti az út felületét. Míg nálunk senkit nem büntetnek meg azért, ha nem téli gumival közlekedik, Ausztriában néhány tíz eurótól a több ezer euróig terjedhet a büntetése annak, aki félvállról veszi a kérdést. Érdemes tudni, hogy a hazai szabályozás szerint a biztosító nem tagadhatja meg a kifizetést csak azért, mert valaki nyári gumival okoz télen balesetet – kivéve persze, ha a szerződésében más szerepel –, de ha a gumiabroncs túl kopott és ennek jelentős szerepe volt a baleset bekövetkeztében, arra már hivatkozhat a biztosító, és szélsőséges esetben kérhet kármegosztást – mondta a Naplónak a biztosítási cég ügyvezető igazgatója. Szarka Ferenc szerint ez azonban nem jellemző, a biztosító legtöbbször lojális a károsulthoz. 

Télies időjárástól, jégtől és hótól az előrejelzések szerint még egy ideig nem kell tartanunk, ennek ellenére jobb már most időpontot kérni a gumicserére, ha el akarjuk kerülni az idegesítő várakozást a szervizben.

Címkék#téli gumi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!