Lóerő

2013.08.29. 10:55

KRESZ: változások a képzés terén

Több változás történt a járművezetők képzési rendeletében a tanulók érdekében.

Szijártó János

A most hatályba lépett rendelet meghatározza a kötelezően előírt óraszámot és a minimálisan levezetendő kilométert. Varga Ferenc tapolcai iskolavezető gépjárműoktató, vizsgabiztos úgy vélte, sokan félre értelmezik a rendeletet.

– A rendelet minden kategóriában leríja, hogy a kötelező minimális távolságot, lehetőleg a szintén rendeletben rögzített minimális óraszám alatt kell megtenni. Ez a B-kategóriás jogosítvány esetében 29 óra, illetve 580 kilométer.


Varga Ferenc tapolcai iskolavezető gépjárműoktató, vizsgabiztos szerint sokan félre értelmezik a hatálybe lépett új szabályzókat (Fotó: Szijártó János)


– Egy korrekt módon működő autósiskola csak azért immár nem kötelezheti pótórára a tanulót, hogy meglegyen az 580 kilométer, mivel azt a kötelező minimális időtartamban el kell érni. Természetesen pótóra szükségessé válhat, ha a tanuló még nem sajátította el kellő mértékben a vezetés technikáját, azaz, nem éri el az eredményes vizsgához szükséges tudásszintet. De hangsúlyozom, a kevés kilométer nem lehet indok erre. Megjegyzem, hogy azok az autósiskolák, akik eddig is tisztességgel végezték munkájukat, ezt a futásteljesítményt tudták produkálni, hiszen 2-300 kilométer megtétele még a legjobb képességű tanulóknak sem elég – tette hozzá Varga Ferenc.

A jogszabály azt is rögzíti, hogy most már minden autósiskola számára kötelező honlapot működtetnie, ahol a képzéssel összefüggő minden költséget közzé kell tenni. Itt tételesen, minden egyes forintról szükséges tájékoztatni a tanulót, hogy láthassa, áttekinthesse a képzés kezdetétől, a kategória megszerzéséig felmerülő összes költséget. Varga Ferenc hangsúlyozta, hogy nem lehetnek bújtatott költségek. A motoros képzésben is történtek változások, itt a kisebb kategóriától a nagyobb felé mozdulóknál a gyakorlati tapasztalat irányába tett kedvezményt a rendelet. 

Időben korlátos az elméleti vizsga

A változás érintette az elméleti képzést is. Eddig az elméleti tanfolyam elvégzése után nem volt meghatározva a vizsga legkésőbbi időpontja. Az új, 2013. október 1-től hatályos rendelet előírja, hogy első tanfolyami naptól számított kilenc hónapon belül jelentkezni kell a vizsgára, tizenkét hónapon belül pedig sikeres vizsgát kell tennie a tanulónak. Ha ezt elmulasztja valaki, akkor újra kell kezdenie a tanfolyamot. A gyakorlati vizsgánál nincs változás, ott továbbra is két év a türelmi idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!