Lóerő

2015.03.05. 17:15

Hogy ültessük az autóba a gyermeket?

Vajon igaz a feltevés, miszerint a gyermek kisebb eséllyel sérül meg egy esetleges ütközés során, ha a gyerekülést menetiránynak háttal szereljük be az autóba?

Heffler Péter

A napokban látott napvilágot a videó, mely "Döbbenetes hiba a KRESZ-ben, életveszélyben a gyerekek" címen vált ismertté. Ebben arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyerekülést sokkal biztonságosabb menetiránynak háttal rögzíteni az autóban, mint előrefele, mert így egy esetleges balesetnél kisebb sérülés érheti a gyermeket. A videó nagy vita-lavinát indított el, melyet most mi is továbbgörgetünk.

Gulyás Pétert, az ATI vezetőjét kérdeztük az ügyben.

- A jogszabályok szerintem jó és előreláthatóan nem változó előírásai szempontjából a következők a tények: A három évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. Ez alól nincs kivétel - kezdte Gulyás Péter. - A gépkocsiban a 150 centiméternél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben, rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert a jármű e célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz kell a gyártója által megadott szerelési információknak megfelelően rögzíteni - tette hozzá Gulyás Péter, majd kitért a gyerekülés pozicionálására.

- Arra nézve, hogy az ülést menetirányba vagy ellenkezőleg szerelik be, a gyári előírás az irányadó. Vagyis az a helyes pozíció, amire készült. A rendelet csak azt írja elő, hogy amennyiben az erre a célra alkalmas gyermekbiztonsági rendszert a menetiránnyal háttal szerelik be, az első ülésen csak akkor rögzíthető, ha légzsák nincs vagy azt kikapcsolták. Fontos előírás, hogy a gyermeket a gyerekbiztonsági rendszer saját pántjaival, biztonsági övével rögzíteni kell. Ugyan-olyan módon, ahogy a biztonsági övekkel kell, külön ügyelve tehát a feszességre. Ezeknek az előírásoknak az ismeretében minden szülőnek el kell döntenie, melyik megoldást választja. Sok vélemény van amellett, hogy szerencsésebb, amikor a gyermek hosszú utazáskor látja a szülőt (első ülés és menetiránynak háttal). Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy amennyiben az első ülésre szerelt rendszer a vezetőt zavarja a szabad kilátásban, akkor ez veszélyhelyzetet szül és ezért tilos is. A menetiránynak háttal szerelt öv a ráfutásos baleseteknél talán jobban véd, de mi van a többi iránnyal? Úgy gondolom, nehéz minden helyzetre igaz megoldást találni. A jogszabályok adta lehetőségek, a jármű mérete, talán még az utazások hosszúsága, egyéb szállított személyek ismeretében minden szülőnek saját magának kell meghoznia a felelős döntést. További tény, hogy a gyermekbiztonsági rendszerek a gyermek súlyára és méretére vannak tervezve. Ezeket a változó paramétereket folyamatosan figyelembe kell venni, tehát a gyermek növekedésével együtt folyamatosan cserélni kell - tette még hozzá Gulyás Péter.

Palkó-Kercsó Zsuzsa például a hagyományos módon szereli be a gyerekülést kétéves, Botond nevű kisfiának. - A mi autónkban a hátsó ülésen előrefele van a gyerekülés, mert úgy gondolom, így a legbiztonságosabb. Én is láttam a videót, de nem értek egyet az abban elhangzottakkal - mondta az anyuka.

A szóban forgó videó szerint gyermekünk jóval nagyobb veszélynek van kitéve, ha előrefele van rögzítve a gyerekülés az autóban
Fotó: illusztráció

Molnár Balázsnak mindkét gyermeke abban a korban van, hogy érinti a gyermek-ülés beszerelésének témája. A kicsi, Marcell még babahordozóban utazik, ami menetiránynak háttal van, míg négyéves kislányom gyerekülését csak előrefele lehet rögzíteni. Nem értek egyet az állítással, miszerint így nagyobb veszélynek van kitéve a gyermek - tette hozzá Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!