Lóerő

2014.07.10. 14:24

Ne gázoljuk el a sündisznókat!

Veszprém – A nyár első heteiben a legtöbb autós által úttesten elgázolt állat a sündisznó. Mivel a sünik éjszaka vadásznak, a sötétben gyakran az útra tévednek, a gépjárművek vezetői pedig már későn észlelik őket.

Szijártó János

Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentői arra kérik az autóvezetőket, hogy a közlekedésbiztonságot nem veszélyeztetve, az útra tévedő állatokra ilyenkor fokozottabban ügyeljenek. Úgy vélik ugyanis, hogy a megfelelő sebesség megválasztásával a legtöbb gázolás elkerülhető lehetne. A sündisznó egyébként védett állat, így az úttesten pusztuló egyedek eszmei értéke sem elhanyagolandó.

Seres Zoltán, az állatvédő egyesület vezetője sündisznó-mentéshez azt javasolja: hogy ha vezetés közben az úttesten sünit látunk, úgy körültekintően álljunk le és a forgalom által használt területről tegyük az út szélére a sünt. Semmiképpen ne vigyük túlságosan messzire, mert előfordulhat, hogy a megmentett állat épp a kicsinyeinek kutatja botorkálás közben az élelmet, ebben az esetben a kicsinyei is valahol a közelben lehetnek. A legtöbb természetben élő sün erősen bolhás, tüskéi szúrnak, gépjárműbe tenni, hazavinni egyáltalán nem javasolt. A süni úttestről történő leemeléshez használjunk újságpapírt, rongyot. Mindennapi apró tetteink is hozzájárulhatnak környezetünk védelméhez – tette hozzá az egyesület vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!