Lóerő

2011.12.22. 19:39

Grósz Ferenc és a törpekocsija

Veszprém - Az előző Lóerő mellékletünkben közölt archív fotón egy ötvenes évek elején készült törpeautó volt látható. Csak annyit tudtunk róla, hogy "veszprémi autószerelő" készítette a járművet. A felhívásunkra többen is jelentkeztek.

Gajdos József

Mind közül a legérdekesebb e-mailt Írországból kaptuk, ahol Grósz Mária, a "veszprémi autószerelő" unokája él. Kiderült, hogy az interneten keresztül beszélt a szüleivel, akik a kamerába mutatták neki nagy örömmel a megjelent fotót. A képen ugyanis a nagyapa, Grósz Ferenc látható, aki annak idején több kisautót készített veszprémi műhelyében, a Szilvádi utca 38. szám alatt.

Jelentkezett Grósz András, aki szintén jelezte, hogy a képen látható férfi Grósz Ferenc, az ő apja. Azt írta, hogy ez a kép nekik is megvolt valaha. Egy másik törpeautót is készített az autószerelő  papa, amit levizsgáztatott. Az 1957-ben készült gépkocsiról megtalálta a fotót Grósz András. Más rokonok telefonáltak, ők ugyancsak megerősítették az információk hitelességét.

Egyik olvasónk pedig fényképet küldött be, s megírta, hogy két gumiabroncs került hozzá nemrég felnikkel. A két kerék pontosan ugyanúgy néz ki, mint a múlt héten közölt fényképen a törpeautóé. "Amit tudunk róla, elképzelhető, hogy ez a törpekocsi az 1950-es években a Trabant és a Velorex közös gyártmánya volt" - írja névtelenséget kérő olvasónk. - "Apám szerint ez az abroncs Trabant típusú, a gumi pedig Reifen-Reiner 6.40 15 collos gumiabroncs, 6PR, valószínűleg svájci gyártmányú."

Kissé bonyolódik tehát az ügy. A veszprémi autóstémát Lóerő mellékletünkben természetesen folytatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!