Lóerő

2014.09.25. 18:35

Figyeljük a címkét!

Az Európában értékesített minden személy- és kisteherabroncson 2012. november 1. óta speciális új címkéket kell elhelyezni.

Tremmer Tamás

Az új címkézési rendszert úgy alakították ki, hogy számos előnnyel járjon. Mindannyiunk számára javítja a közúti biztonságot, elősegíti a hatékonyabb üzemanyag-megtakarítást, valamint mérsékli a környezetre tett káros hatást. A címkék értelmezéséhez Serdült József pápai gumiszerelőt hívtuk segítségül. A szakember elmondta, a címkézésnek köszönhetően egy gyors rápillantás alatt képesek lehetünk a gumiabroncsokat három alapvető kritérium alapján összevetni. Ezek az üzemanyag-fogyasztás, a tapadás nedves úton és a gumiabroncs külső zaja.

Az 1. oszlop segítségével megtekinthető, milyen teljesítményt nyújt egy adott gumiabroncs az üzemanyag-megtakarítás tekintetében. Az üzemanyag-hatékonyság osztályozása A-tól a G-ig terjed. Egy A osztályú abroncsokkal felszerelt gépkocsi akár 7,5 százalékkal kevesebb üzemanyagot használ fel, mint a G osztályú jármű. A 2. oszlop a nedves úton való fékezés hatékonysága alapján osztályozza a gumiabroncsokat. A teljesítmény az A osztálytól, azaz a legbiztonságosabb, a legrövidebb távolságon belül megállótól a G osztályig terjed. A 3. oszlop a gumiabroncs külső zajszintjét mutatja decibelben. Három szint van: 3: magas zajszint, de megfelel a jelenlegi EU-szabályoknak; 2: átlagos zajszint, a jövőbeni határérték és az alat- ti tartomány; 1: alacsony zajszint, a jövőbeni határérték alatt van.

Címkék#gumiabroncs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!