Lóerő

2012.05.04. 11:56

Beindult az autópiac

Megyei körkép - A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületénél (MGE) továbbra is úgy gondolják, az év végére a piac növekedése meghaladja a 2011. évi szintet, ahhoz képest körülbelül 10-15 százalékos emelkedésre számítanak.

zaol.hu

Ez év áprilisában a személygépjármű-piac forgalma jelentősen, közel 16 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az első négy hónap összesített adatai 21 százalék többlet forgalomba helyezést mutatnak 2011 évhez és 31 százalékot 2010-hez képest, tájékoztatott Erdélyi Péter, az MGE ügyvezető elnöke. A folyamat több tényező hatására alakult kedvezően, értékelte a számokat. Jelentős tényező volt a 2011 decemberében megrendelt és 2012 januárjában forgalomba helyezett autók nagy mennyisége és ennek jelentkezése első sorban a januári forgalomba helyezéseknél. Ez a hatás csökkenő mértékben, de érintette az év többi hónapját is.

A kishaszonjárművek piacának növekedése áprilisban megtorpant, ami négyszázalékos csökkenést jelent. Az elmúlt másfél év folyamatos emelkedése után nem tulajdonítanak ennek különösebb jelentőséget, különösen annak tükrében, hogy a kumulált adat az első négy hónapra 14 százalék növekedés.

A motorkerékpár-piac visszaesése áprilisban megállt, de éves összehasonlításban mínuszban van a rendkívül alacsony eladási számokkal. A piac helyreállásának egyik mérföldköve lehet a 125 köbcentis motorok vezethetősége B kategóriás jogosítvánnyal. A nagyhaszonjárművek piaca a tavalyi jelentős növekedés után, a márciusi kisebb lassulás után áprilisban ismét jelentős, 38 százalékos emelkedést mutat, azonban éves összesítésben az elmaradás a tavalyi évtől az előre jelzett mértékű, mínusz tízszázalékos.

A DataHouse adatai alapján 2012 áprilisában 4285 személygépkocsit helyeztek forgalomba hazánkban, míg 2011-ben 3701-et, 2010-ben pedig 3634-et. A négy hónap adatait együtt nézve is szebb a kép, mint tavaly ilyenkor. Ez év április végéig 18 428 személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, a 2011-es adat 15 131, a 2010-es 13 883. A gyártók többségében növelni tudták eladásaikat áprilisban, a legtöbb, 530 új autót ezúttal is az Opel értékesítette. Ez a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva 24 százalékos növekedésnek felel meg. Igencsak összeszedte magát a Suzuki, 407 darabos eladással ugyanis a harmadik legjobb teljesítményt mutatta a hónapban. Ez pedig egyúttal azt jelenti, hogy 2011-hez képest több mint triplázódtak az eladások a társaságnál.

A 2012-re elfogadott adójogszabályok összességében segítik a gépjármű-kereskedelem lassú kilábalását, amelynek a gyenge forint szabhat jelentős gátat. Az MGE örül annak, hogy a jogalkotó megértette és magáévá tette a környezetvédelmi szempontok fokozottabb figyelembevételét és lehetőségeihez mérten ezt a 2012. évi jogszabályokban érvényesítette is.

 

Fellépnek a feketegazdaság ellen

Az MGE szerint sok még a tennivaló a feketegazdaság elleni fellépésben, ahol több, részben megismételt, részben megújított javaslatuk fekszik a törvényhozók asztalán. Remélik, ezek közül néhány elfogadásával folytatódhat a gazdaság kifehérítése, így a legális kereskedők és szervizek több munkához juthatnak. Továbbra is kiemelkedően fontos a javító és szolgáltató ágazatokban tapasztalható visszaesés megállítása, a működés stabilizálása és fejlesztése, amelynek fontos eleme - a feketejavítók elleni eredményes harc mellett - a személyzet folyamatos, színvonalas képzése az ügyfél-elégedettség növelése céljából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!