Lóerő

2014.09.11. 10:00

Az eligazodást segíti a gumiköpeny címkéje

Az Európában értékesített minden személy- és kisteherabroncson 2012. november 1-jétől speciális új címkéket kell elhelyezni, amelyek bizonyos alapvető teljesítményadatokat tartalmaznak az adott gumiabroncsról.

Tremmer Tamás

Az új címkézési rendszert úgy alakították ki, hogy számos előnnyel járjon. Mindannyiunk számára javítja a közúti biztonságot, elősegíti a hatékonyabb üzemanyag-megtakarítást, valamint mérsékli a környezetre tett káros hatást. Segít abban, hogy gumiköpeny vásárlásakor megalapozottabb döntést hozzunk.

A címkék értelmezéshez Serdült József pápai gumiszerelőt hívtuk segítségül. A szakember elmondta, a címkézésnek köszönhetően egy gyors rápillantás alatt képesek lehetünk a gumiabroncsokat három alapvető kritérium alapján összevetni. Ezek: üzemanyag-fogyasztás (bármily hihetetlen, de minden ötödik tanknyi üzemanyagot a gumiabroncsok fogyasztják el); tapadás nedves úton (kulcsfontosságú biztonsági tényező); a gumiabroncs külső zaja (a gumiabroncsaink úton való gördülésének zaja, a járművön kívülről hallgatva).

Serdült József hangsúlyozta, amikor gumiabroncsot vásárolunk, tényeket szeretnénk a termékről, méghozzá gyorsan. Objektív információkra van szükségünk azzal kapcsolatban, milyen hatással van a választásunk a biztonságunkra. A címkéket a háztartási készülékeken található címkék mintájára alakították ki, amit a vásárlók már előszeretettel átböngésznek. Tehát a gumiabroncsok összehasonlítása nem csak az árról szól

Az első oszlop az üzemanyag-takarékosság összehasonlítása. Az ábra segítségével megtekinthető, milyen teljesítményt nyújt egy adott gumiabroncs az üzemanyag-megtakarítás tekintetében. Az üzemanyag-hatékonyság osztályozása A-tól (a leghatékonyabb) a G-ig (a legkevésbé hatékonyabb) terjed. Egy A-osztályú abroncsokkal felszerelt, 80 kilométeres sebességgel haladó gépkocsi akár 7,5 százalékkal kevesebb üzemanyagot használ fel, mint a G-osztályú abroncsokkal felszerelt jármű. Az üzemanyag megtakarítás így a gumiabroncs teljes élettartama alatt akár 80 liter is lehet!

A második oszlop a nedves úton való fékezés hatékonysága alapján osztályozza a gumiabroncsokat. A teljesítmény az A-osztálytól (a legbiztonságosabb, a legrövidebb távolságon belül megálló) a G-osztályig (a legkevésbé biztonságos, a leghosszabb féktávolságokkal) terjed. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 80-as tempóval haladó, A-osztályú gumiabroncsokkal felszerelt gépkocsi megállási távolsága akár 18 méterrel is rövidebb lehet mint a G-osztályú abroncsokkal felszerelt autóé.

A harmadik oszlop a gumiabroncs külső zajszintjét mutatja decibelben, az jelzi, miként viszonyul ez a szint a jövőbeni európai határértékekhez. Három színt van: 3: magas zajszint, de megfelel a jelenlegi EU-szabályoknak; 2: átlagos zajszint, a jövőbeni határérték és az alatti tartomány; 1: alacsony zajszint, a jövőbeni határérték alatt van. A szakember megjegyezte, a gépkocsin kívül hallható zaj nem feltétlenül van összhangban a gépkocsi belsejében hallható zajjal.

 

A drágább az olcsóbb

Serdült József felhívta a figyelmet arra, hogy a címkézés megfelelő kiindulási pont a megfelelő vásárláshoz, de van még legalább másik három ilyen fontos teljesítménytényező. Fontos a gumiabroncs élettartama: a hosszabb élettartamú gumiabroncs hosszú távon kevesebbe kerülhet. A megfelelő gumiabroncs akár több mint egy évvel hosszabb használatot is jelenthet egy másik gumiabroncshoz képest. Nem mellékes az sem, a gumiköpenynek milyen az úttartása kanyarban, hiszen a balesetek egynegyede kanyarban történik. A jó tapadás száraz úton alapvető elvárás, a balesetek 70 százaléka száraz úton következik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!