Lóerő

2016.12.16. 09:15

Amit tudni érdemes a hóláncról

Télen két- és négykerék-hajtású autóknál ugyanúgy számít az, hogy téli vagy nyári gumi van rajta, sőt: van, ahol a hólánc használata is kötelező.

Kelemen Attila

- A közútkezelő az időjárási és útviszonyok függvényében egyes útszakaszokon kihelyezhet Hólánc használata kötelező táblát. Mit tegyünk, ha ilyennel találkozunk? Erről Molnár László közlekedésbiztonsági szakembert kérdeztük.

- Ilyen útszakaszon csak olyan járművel szabad közlekedni, melynek legalább a hajtott tengelyén lévő gumiabroncsokon hólánc van. Érdemes a hólánc feltételét és levételét otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek készenlétben kell tartani a hóláncot a tél beköszöntével, de ha a Hólánc használata kötelező táblával találkozunk, akkor jöhet a felszerelési procedúra.

Hóláncot szerel egy sofőr a sűrű hóesésben elakadt kamionra
Illusztráció: archív

Amennyiben e korlátozó jelzőtáblát közúti határátkelőhelyen helyezték el, csak azok a járművek léphetnek be az ország területére, amelyeken készenlétben van leg-alább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc. Hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni. A hóláncot mindig a hajtott kerékre kell tenni, a négykerék-hajtású autónak megvan az az előnye, hogy az összes kerék hajt. Amikor hóláncot kell feltenni, akkor többnyire magas (20-30-40 centis) hóakadályt kell legyőzni.

Ausztriában szigorúan veszik a téli gumi használatát, illetve egyes helyzetekben a hólánc használatát, és komoly büntetésekkel igyekeznek az autósokat rávenni a törvény betartására.

- Hóláncot csak akkor szabad használni, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, és a hólánc nem károsítja az útburkolatot. A rendelet megszegői 35-től ötezer euróig terjedő büntetésre számíthatnak. Bizonyos esetekben a biztosítók sem térítik meg a nyári gumival felszerelt autók kárát. 3,5 tonna össztömeg feletti járművek esetén legalább a hajtott tengelyen kötelező a téli gumi. Továbbá a sofőr köteles hóláncot tartani magánál. Szlovákiában is kötelező a téli gumi, de csak akkor, ha az utat összefüggő hó borítja. A teherautóknak, buszoknak az időjárástól függetlenül november 15-e után téli gumit kell használniuk, ennek hiányában büntetnek. Csehországban november 1-je után a táblával jelzett területeken kell téli gumit használni a teherautóknak és a kamionoknak. Németországban nincs előírás, de aki a havas úton nem téli gumival közlekedik, megbüntetik. A hólánc elvárt használatát szintén táblák jelzik. Olaszországban a sípályákra vezető utakon kötelező a téli gumi és a hólánc használata. Szlovéniában kötelező a téli gumi, de elég belőle kettő. Öt centiméternél nagyobb hó esetén már hólánc is kell. Horvátországban nagy hónál hóláncot kell tartani az autóban, a hajtott tengelyen pedig a téli vagy négy évszakos abroncs használatát írják elő. Szerbiában novembertől téli gumit kell használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!