Lóerő

2017.06.22. 16:10

Veterán Motoros Találkozó nosztalgiabusszal, relikviákkal, lámpákkal és sárhányókkal

VESZPRÉM Szombaton délelőtt sokan kilátogattak az aréna parkolójába, hogy megcsodálják a VI. alkalommal megrendezett Veterán Motoros Találkozóra érkező kétkerekűeket, vagy, hogy szétnézzenek a főleg motor alkatrészeket, régi relikviákat kínáló árusok között a börzén.

Molnár Sándor

A tükrök, sárhányók, lámpák és egyéb alkatrészek mellett igazi retró cuccokat is felfedezhettünk a portékák között. A bányászkobaktól a western csizmán át a szocialista kitüntetésekig, akadt itt minden.

Az egyik főszervezőtől, Izbéki Gábortól megtudom, hogy az egyesület azért szervezi a rendezvényeit - május elején a szezonnyitó tesztmotorozást, júniusban a veterán- találkozót és szeptemberben a snóbli motorozást -, hogy felhívják a figyelmet arra, figyeljünk egymásra. Rengeteg kellemetlenség és baleset előzhető meg, ha a közlekedésben megtiszteljük a másikat a szabályok betartásával - vélekedik a Veszprémi Motoros Egyesület elnöke.

A szépen karbantartott veterán motoroknak sok csodálója akadt a parkolóban

Elmondja azt is, hogy már jegyzik a veszprémi motoros találkozót, országos szintű rendezvény, mindenhonnan jönnek, és mindenféle kategóriában indulnak résztvevők. A szépségversenyen keresték a 125, illetve 250 köbcentiméteres vagy a feletti kategóriákban a legeredetibb, a legszebben felújított járműveket, és meghirdették a közönségdíjat is. A nézők által legszebbnek tartott motorra is lehetett szavazni, és a szavazók között a sétarepüléstől a wellness belépőig értékes ajándékokat sorsoltak ki.

Meglepetésemre a régi motorok mellett autókülönlegességek is szép számmal érkeztek a rendezvényre. Így az MZ-k, Pannoniák és öreg katonai motorok mellett akár különleges Trabantokat, Ladákat vagy Ford Mustangot is fotózhattak az érdeklődők.

Az 1956-ban gyártott Ikarusszal szívesen mentek városnézésre a látogatók. Igaz, mint kiderült, zajos élményben volt részük a rövid utazás során

A találkozó egyik fő attrakciója a veterán motorok felvonulása volt az idei évben is. Az öreg járgányok mellé sokan csatlakoztak fiatalabb kétkerekűekkel is. Az arénától 11 órakor induló, rendőri felvezetéssel érkező, a várat is érintő, dudáló, integető menetet türelmesen és érdeklődve fogadták a megállni kényszerülő autósok.

A motorosfelvonulás mindig sok résztvevőt vonz, és sokan csodálkoznak rá a menetre a belvárosban Fotó: Molnár Sándor

A korábbi évekhez hasonlóan nagy sikere volt az Ikarus nosztalgiabusznak, amely egész nap közlekedett, nem kis feltűnést keltve a városban és a buszpályaudvaron. A parkolóban az alkalmi megállóhely hamar megtelt érdeklődőkkel, amint a Győrből az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központból érkezett faros befordult aktuális útjáról visszatérve. Az 1956. március 15-én gyártott buszt 1979. március 8-án vonták ki a forgalomból. A Kisalföld Volánnál újították fel 1998-ban, sorolja fejből az évszámokat Berkes Zoltán szerelő, a nosztalgiabusz alkalmi sofőrje. Azt is elárulja, hogy az öreg Ikarust jó vezetni és szeretnek vele utazni az emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!