Lóerő

2014.12.11. 15:50

A használtat választjuk

Az egyik használtautókkal foglalkozó portál tájékoztatása szerint nő a kereslet kintről hozott gépjárművekre.

Heffler Péter

Habár 2014 legnagyobb részében az euró árfolyama jóval háromszáz forint felett alakult, az idén behozott használt személyautók volumene az év végére megközelíti a százezres szintet, szemben az előző évi hetvenegyezerrel. Noha az új autók piaca is éledezik, egyre inkább a használtautó-import jelenti az utánpótlási forrását a hazai autóparknak, amely ezen a csatornán keresztül továbbra is jellemzően német márkájú, idősebb, középkategóriájú autókkal gyarapodik.

Újabb lendületet kapott a használtautó-behozatal, melynek növekedési üteme a tavalyi harminckettő százalék után idén negyven százalék körüli szintet érhet el. Ennek eredményeként 2014-ben 97-98 ezer külföldről származó használt személyautó hazai forgalomba helyezésére lehet számítani.

Az idén importált használt autók közel fele a felső-, illetve alsó-középkategóriába tartozott, melyek közül a legnépszerűbb hat gyártmány között - Volkswagen, Ford, BMW, Opel, Audi, Mercedes - főként a legnagyobb presztízzsel rendelkező német márkákat találjuk. A kedvezőtlen árfolyam-alakulás hatására ugyanakkor ezek aránya évről évre lassan csökken. Ennek egyik jele például, köszönhetően a Mondeok és a Focusok nagy keresletének, hogy a Ford a tavalyi negyedik helyről a második helyre ugrott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!