Lóerő

2014.08.28. 08:50

A fekvőrendőrt a gyalogosok, kerékpárosok védelme érdekében telepítik

Egyre több helyen alkalmazzák az úgynevezett fekvőrendőröket, a járművek sebességének csökkentése, illetve a gyalogosok védelme érdekében.

Szijártó János

A forgalomcsillapító fekvőrendőr általában a közterület üzemeltetője, a települési önkormányzat tulajdonát képezi.

Tapolcán is számos utcában van, s amint kérdésünkre Császár László polgármester elmondta, a gyalogosok, a kerékpárosok védelme érdekében, több esetben a lakosság kérésére, a szükséges hatósági engedélyek megszerzése után telepítették azokat.

A települések utcáin egyre több helyen látható forgalomcsillapító elemek a jellemzően a gyalogosok biztonságát szolgálják (Fotó: Szijártó János)

- Ott, ahol a lakosság már megismerte, megszokta, és érzékeli az ilyen elemek pozitív hatását, gyakran előfordul, hogy külön kérik azt újabb konkrét helyekre. Ilyenkor a szükséges szakhatósági engedélyek beszerzésén túl mindig szondázzuk a lakossági véleményeket, és nyilván a többség akaratának megfelelően járunk el. Korábban előfordult, hogy igényelték egy helyre a fekvőrendőrt, majd néhány hét múlva az ott élők másik csoportja az eltávolítás miatt kereste meg az önkormányzatot. Az ilyen helyzetek elkerülése miatt muszáj körültekintően eljárni egy új forgalomtechnikai elem alkalmazása előtt, azaz a lakossági igényeket igyekszünk maximálisan figyelembe venni a tervezéskor. A jelenlegi állapot szerint a városban lévő fekvőrendőrök megfelelően ellátják feladatukat, betöltik funkciójukat és műszaki állapotukkal sincs probléma – fogalmazott Császár László.

A létesítés helyére jellemzően nincs általános szabály, de általában ott telepítik, ahol a forgalom lassítása ajánlott. Kórházak, óvodák, iskolák közelében és ahol nagyobb a gyalogos forgalom. Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy csak közforgalmú úton alakítható ki fekvőrendőr, tehát ebból szempontból magánszemély, vállalat saját ötlettől vezérelve nem építhet hasonlót.

Az természetesen előfordulhat, hogy bevásárlóközpont, vagy bank kap engedélyt a létesítésre, de ez sem mondható gyakorlatnak, többnyire az illetékes önkormányzat végzi el a szükséges munkát.

A kő tartósabb, azonban festeni kell

A fekvőrendőrt alakja, anyaga, elhelyezkedése alapján több meghatározással is illetik. Létezik olyan fogalom, hogy forgalomcsillapító küszöb, sebességcsökkentő borda, amelyeknekegyébként jól érzékelhetően el kell különülniük az útfelülettől. A kőből készült bukkanó tartósabb, de rendszeresen festeni kell, hiszen egy idő után teljesen beleolvad az úttestbe. A műanyag eszközökkel viszont az a gond, hogy nem bírják túl sokáig a terhelést, viszonylag hamar kiszakadnak az alsó rögzítő csavarok. Természetesen nem a forgalom megállítása, hanem a sebesség csökkentése a cél, így a bukkanónak olyannak kell lenni, hogy az adott helyszínen az előírt sebességgel történő áthaladás esetén ne sérüljön a gépjármű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!