Lóerő

2014.01.16. 14:08

A biztonsági öv használatáról

A biztonsági öv használata akár életet is menthet, mégis sokan vannak olyanok, akik ezt nem veszik komolyan a mindennapok során.

Napló

A Veszprémi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti osztályvezetője Adamovics László rendőr százados lapunknak elmondta, hogy Magyarországon az övhasználat aránya az elmúlt évtized során jelentősen fejlődött, hiszen a 2001. évi 50,1 százalékos átlagos értékről 2012-re 83,2 százalékra nőtt.

Ennek ellenére a hazai övhasználati hajlandóság még mindig nem éri el az európai uniós tagállamok átlagát. Egyes országokban (többek között például Svédországban, az Egyesült Királyságban, vagy Finnországban) az övhasználati arány meghaladja a 95 százalékot). A jövőben egyik fő cél a jelenlegi szintről legalább az európai átlagra, azaz 90 százalék körülire emelni az övet használók arányát.

A halálos sérülések megelőzésében a passzív biztonsági eszközök szerepe kiemelten nagy, a biztonsági öv és gyermekbiztonsági rendszer használatának további terjesztése – illetve alkalmazásának kikényszerítése – nélkülözhetetlen a balesetben elhunytak számának és a sérülések súlyossági fokának további csökkentése érdekében.

Használatának elmulasztása fix összegű közigazgatási bírság kiszabását vonja maga után, azaz a bírság összegének megválasztásában a rendőrnek nincs differenciálási joga. A bírság összege lakott területen belül 10 ezer Forint, lakott területen kívül 15 ezer Forint, autópályán és autóúton 20 ezer Forint.Adamovics László rendőr százados

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!