Litér

2015.04.19. 13:24

A vértanúságot szenvedett Bódi Mária Magdolnára emlékeztek

Litér - A vértanú Bódi Mária Magdolnára emlékeztek szombaton ünnepi zarándoklattal, főpapi szentmisével és egy tiszteletére készült emlékantológia bemutatásával.

Toldi Éva

A mélyen hívő litéri munkásleány szűzi tisztessége védelmében és leánytársait mentve hetven esztendővel ezelőtt, 1945. március 23-án vértanúságot szenvedett egy szovjet katona fegyverétől. A tisztelgés a helyi temetőben kezdődött Bódi Magdi sírjánál, ahol Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Márfi Gyula veszprémi és Seregély István ny. egri érsek vezetésével az egybegyűltek közös imádsággal fordultak az Úrhoz a vértanú leány boldoggá avatásáért.

Erdő Péter bíboros koszorúz a vértanúság helyszínén, a litéri általános iskola udvarán. Fotó: Penovác károly

A sírhelytől a vértanúság helyszínéig, az általános iskola udvaráig a dicsőséges rózsafüzért imádkozva vonult a zarándokok serege a főpásztorokkal és az egyházmegye papságának, a ministránsoknak kíséretével a vértanú leány emlékművéhez. Itt felolvasták a papkeszi református általános iskola diákjának, Loridán Kittinek a Szaléziánum által meghirdetett „Bódi Magdi, ahogy ÉN látom" című irodalmi pályázatára beküldött szép írását. Majd ezt koszorúzások követték az emlékműnél, s az iskola bejáratánál ünnepi szentmise, melyet a bíboros mutatott be paptestvéreivel.

Szentbeszédében emlékeztetett Bódi Magdi tanúságtevő életére, buzgó szeretetszolgálatára a szegények és rászorulók között. Lelkesen vett részt a Mária Kongregáció munkájában, valamint a Katolikus Dolgozó Nők és Leányok Szövetségének helyi közösségében is. Párhuzamot vont Bódi Magdi és Boldog Salkaházi Sára között, aki ez utóbbi szervezetnek országos elnöke volt, s szintén vértanúságot szenvedett, felajánlotta életét társai megmentéséért. Bódi Magdi vértanúsága, szeretetszolgálata a keresztény életszentség ragyogó példája, mondta, amely Isten segítségével mindenki számára elérhető. A szertartáson közreműködött az almádi Szent Ignác kórus és Pitti Katalin énekművész. Végül Bódi Magdi unokahúga, Kovács Elemérné felidézte Szentmárki Markója László néhai kislődi plébános Mámapusztán című, a vértanú lányra emlékező versét, majd Márfi érsek emléklapokat adott át azoknak a kerékpáros zarándokoknak, akik a vértanúság 70. évfordulóján bejárták Bódi Magdi életútjának állomásait megyénkben. Délután a templomban Kéri Kitty művésznő közreműködésével az irodalmi pályamunkákból olvastak fel és bemutatták az emlékező írásokból ez alkalomra készült antológiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!