Kultúra

2011.06.10. 17:34

Zsolnai emlékkonferencia

Veszprém - Dr. Zsolnai József, a neveléstudomány kiemelkedő művelője tiszteletére szerveztek tudományos emlékkonferenciát pénteken a Veabban.

Balla Emőke

Zsolnai Józsefre, a  neveléstudomány doktorára, az Országos Közoktatási  Intézet alapító  főigazgatójára, a  Pannon Egyetem  professor emeritusára emlékeztek  a Magyar Tudományos Akadémia Neveléstudományi  Bizottsága, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, valamint  a Pannon Egyetem által szervezett konferencián.  A professzor, aki  kidolgozója és vezetője volt a Nyelvi, irodalmi és kommunikációs  nevelési programnak, valamint az Értékközvetítő és képességfejlesztő  iskolai programnak, idén januárban halt meg.  

Zsolnai József professzor úr gazdag és tartalmas, olykor kemény küzdelmektől  sem mentes élete és munkássága  példa lehet valamennyiünk számára; helytállása, magasfokú tudósi  következetessége és áldozatvállalásai a jövőben is termékenyítő hatással lesznek a mostani és a jövő  nemzedékek számára. Zsolnai József igazsága és szellemisége évről-évre erősödni fog  mondta a konferenciát megnyitó dr. Mihalovics Árpád, a Pannon Egyetem rektorhelyettese.  
Az emlékkonferencián   előadó pedagógusok, oktatók, kutatók felidézték Zsolnai József alakját, intellektusát, karakterét,  tudományos munkásságát, az általa teremtett  pedagógiát, iskolakultúrát,  értékképzését.

A professzor  jól tudta és igyekezett másokkal is  megértetni, hogy a pedagógia kettős  arculatú tudomány: egyrészt kutató tudomány, másrészt alkalmazott tudomány; a kutatás során nyert tapasztalatokat  a nevelés és oktatás folyamatában alkalmazva  értéket teremt és tudást  származtat át a tanulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!