Kultúra

2014.08.14. 17:43

Ybl Miklósra emlékeztek születésének 200. évfordulóján

Az épített környezet időben és térben körbevesz bennünket, így annak minősége jelentősen befolyásolja életünk minőségét - hangsúlyozta Füleky Zsolt csütörtökön egy rendezvényen.

Győrffy Árpád

A Miniszterelnökség építészetért felelős helyettes államtitkára azt a vándorkiállítást nyitotta meg, amivel Ybl Miklós előtt tisztelegtek születésének kétszázadik évfordulója és egyben a magyar építészet évében. A tavasszal indult, tíz helyszínt érintő országjáró programsorozat meghatározó darabja az a vándorkiállítás amivel a két kurátor, Hidvégi Violetta, Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa és Ritoók Pál, az Építészeti Múzeum gyűjteményvezetője Ybl Miklós legfontosabb alkotásait mutatja be. Az anyag kiemelten kezelt része a Várkertbazár, aminek egyes elemeit külön rajzokon, képeken és leírásokkal is bemutatnak.

A vándorkiállítást Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészetért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg (Fotó: Győrffy Árpád)

A helyettes államtitkár Ybl Miklóst méltatva elmondta, hogy rendkívüli tehetsége egyszerre volt mérnöki és művészi, a pragmatikum és az esztétikum mestere. Alkotásai értékálló módon párosítják a funkciót a formával.Az érdeklődőket köszöntő Bóka István polgármester többek között arról beszélt, hogy Ybl Miklósnak a 19. század második felében több Füredhez kapcsolódó terve is volt, így a színház átépítése, a fürdőtelep kiépítése. Ezek végül nem valósultak meg.

A város mindig büszke volt arra az alkotói hangulatra, ami évszázadok óta átjárja a várost. Művészek, tudósok, kutatók, mesteremberek építették ki azt a környezetet, amiben élünk, és amit kötelességünk megőrizni, továbbfejleszteni. Ez a szemlélet az egész országban jellemző kell, hogy legyen.

Hidvégi Violetta kurátor (jobbról) az egyik látogatóval, Kovács Piroska Rózsával (Fotó: Győrffy Árpád)

A magyar építészet évének céljairól, jelentőségéről Fabacsovics Zoltán megyei főépítész beszélt, aki egyúttal felolvasta a távollévő András István balatonfüredi főépítész beszédét is. A kiállítás augusztus 21-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!