Kultúra

2017.02.17. 21:40

Wass Albert emlékére

Pápa - Néptánc, népzene, valamint megzenésített versek is színesítették a Wass Albert-felolvasóestet, mely szép számú érdeklődőt vonzott az esemény helyszínéül szolgáló belvárosi kávéházba.

Polgár Bettina

Pintér Péter, a rendezvényt szervező Hét Csillag Kulturális és Sportegyesület vezetője elmondta, immár hetedik alkalommal szervezték meg a Wass Albert-felolvasóestet, azzal a céllal, hogy a résztvevők számára közelebb hozzák az erdélyi magyar író és költő munkásságát, gondolatvilágát. Kiemelte, ez a program láthatóan évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Az eseményen Áldozó Tamás köszöntötte Bartha Józsefet,a rendezvény erdélyi díszvendégét

Az egyesület vezetője hozzátette, a Kárpát-medencében először 2004-ben, Debrecenben egy lelkes egyetemista kezdeményezésére tartot-tak felolvasóestet Wass Albert műveiből. Mint mondta, Pápán ezzel a rendezvénnyel csatlakoztak a több mint 13 éve indult Wass Albert-felolvasómaraton programjához, aminek köszönhetően szerte a Kárpát-medencében egyszerre hangzanak fel Wass Albert szavai. Érdekesség, hogy a 2016-os évben 68 regisztrált helyszínen tartották meg egyidejűleg a felolvasóestet.

Az eseményen népzene, néptánc, megzenésített versek és felolvasások is gazdagították a repertoárt, emellett a kínálatban olyan művek is helyet kaptak, melyeket ugyan nem fémjelez Wass Albert neve, azonban szellemiségük, gondolatviláguk az irodalmárt idézi. A felolvasóest során közreműködött az Allegro Alapfokú Művészeti Iskola Sindő népzenekara, valamint a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Művészeti Iskolája.

Milinszki Emma a Kifelé áll a szekerem rúdja című éneket adta elő a felolvasóesten

A belvárosi Esti Kornál kávéházban a magyar és a székely Himnusz hangjait követően Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. A város vezetője példaértékűnek nevezte a kezdeményezést, és rámutatott, a felolvasóesten közreműködők érdeme, hogy ilyen sokakat vonz ez az esemény.

- Wass Albert nem tudta elfoglalni az irodalmi kánonban azt a helyet, amit megérdemelt volna. Remélem, többek között az ilyen rendezvényeknek köszönhetően eljutunk oda, hogy egy írót az irodalmi munkássága alapján ítélünk meg, különösen akkor, ha emberi életútja, helytállása is példamutató - emelte ki Áldozó Tamás, aki felhívta a figyelmet a pápai és a holtmarosi református gyülekezet közötti eredményes együttműködésre is.

Az esemény díszvendége Bartha József református lelkész, az erdélyi Gróf Czegei Wass Albert Alapítvány elnöke volt, aki a remény, a hit és az összetartás fontosságáról szólt a jelenlévőknek.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!