Kultúra

2015.03.25. 15:15

Visszhangzik?

Tihany - Hol visszhangzik egy kiállítás? Valahol bennünk, az érzéki élmény, a színek és fények által mondta Korzenszky Richárd perjel nemrég az apátsági galériában az idei első képzőművészeti tárlaton.

Toldi Éva

Ezúttal Bartos Endre festőművész (1930- 2006) festmény- és kisplasztikai kiállítását láthatja a közönség. A bajai születésű és ott élt művészt a hivatalos ismertetések autodidakta festőként említik. Ennek a szónak ma kissé pejoratív csengése van, emelte ki a perjel, pedig ez épp azt jelzi, hogy a művész a nehezebb, a küzdelmesebb utat választotta: volt bátorsága, hogy tehetségével a nyilvánosság elé álljon, vállalja magát, a saját útját. Méltatta Bartos elkötelezettségét, képeiről, éremművészeti alkotásairól sugárzó felelősségérzetét az emberért és a teremtett világért. Művészi szemlélete expresszionisztikus, a látványt harsány színekkel jeleníti meg, sajátos festési technikával, vastag olajfoltokkal. A tárlókban éremportréit tekinthetik meg a látogatók.

Korzenszky Richárd perjel méltatta Bartos Endre elkötelezettségét
Fotó: Toldi Éva

Bartos Endre nem először van jelen alkotásaival Tihanyban, mondta a perjel, hiszen Vass Zoltán szemész-főorvos, barátja és mecénása akinek gyűjteményéből állt össze most is a tárlat felajánlása révén a IV. Károly-kálvária kápolnájában is elhelyezhették korábban a művész két kisplasztikáját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!