Kultúra

2014.08.04. 15:15

Virtuóz tizenévesek - Páratlan élményt nyújtottak a helsinki vonósok

A magyar gyökerű Helsinki Ifjúsági Vonószenekar adott koncertet a minap a veszprémi Hangvillában, a világhírű társaság megyeszékhelyünkön is elkápráztatta a publikumot.

Király Ferenc

A Helsinki Strings nevű formációt 1972-ben a nemzetközileg is elismert zenepedagógus testvérpár, Szilvay Géza és Szilvay Csaba alapította, ők 2010-ig vezették a Kelet Helsinki Konzervatórium és a Sibelius-akadémia tanulóiból álló zenekart. A mindenkori oktatás a Szilvay-fivérek és a tanintézmény nevelői által kidolgozott módszer alapján történik. A kodályi koncepcióval összhangban létrehoztak egy egyszerű, szellemes, mégis logikus metódust a vonós hangszereken való játék megtanulása érdekében. A tagok ezen technika mentén sajátították és sajátítják el a muzsikálás alapjait.

Kanadától Kínáig, az Egyesült Államoktól Oroszországig majd' minden kontinensen jártak már. Koncertkörútjaikkal világszerte ismertté tették hazájukat, valamint a finn zenei és vonószenei pedagógiát. Eddig negyven albumuk jelent meg, több mint hetven televíziós programban szerepeltek, s akadt olyan sorozatuk, ami a finnországi zeneoktatásban új korszakot nyitott meg. Korábbi tagjaik közül többen nemzetközileg elismert zenészek lettek.

A tizenévesek a négyállomásos magyarországi turnéjuk keretében – Kecskemét és Balatonfüred után, s Budapest előtt Veszprémben is felléptek, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület támogatásával. A Hangvillában szinte telt ház fogadta őket, s az érdeklődőknek pompás élményt nyújtottak a korukat meghazudtoló együttzenélési képességükkel. Programjukban Ahti Sonninen (Egy kuopioi idős ember himnusza), Carl Nielsen (Kis szvit), Frank Bridge (Három idill), Benjamin Britten (Variációk egy Frank Bridge témára) és Bartók Béla (Ostinato a Mikrokozmoszból) zenéi csendültek fel. A fiatalokat karmesterként az a Jukka Rantamaki vezette, aki egykor Szilvay Géza tanítványaként kezdte meg hegedűtanulmányait.

A zenészek könnyed eleganciával, letisztultan és sallangmentesen játszottak, ám ha kellett, az előadásuk nem nélkülözte az intenzitást, a virtuozitást és a temperamentumot. A hangok – a Hangvilla akusztikájának köszönhetően – kristálytisztán szóltak, úgy, ahogy meg kell szólalniuk. Időnként ihletett pillanatokat élhettek át a jelenlévők. A feltörekvő, vagy már feltörekedett generáció pazar elő-adással, színvonalas hangzás-élménnyel ajándékozta meg a hallgatóságot, bizonyítva, miként lehet a kifinomult zenei oktatást magas szintű művészettel egyesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!