Kultúra

2015.03.02. 08:50

Világhírű művész: György Ádám

Visszatér Budapestre a világhírű magyar zongoraművész. György Ádámot a nemzetközi szaksajtókorunk egyik legjobb Liszt játékosaként tartja számon.

A New York-i Carnegie Hall koncerttermét háromszor töltötte meg szóló zongoraestjével, a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság nyitóünnepségén 300 millióan kísérték figyelemmel játékát. Február 14-én a Zeneakadémián adott teltházas koncertet.

György Ádám magyar népdalokra épülő improvizációival, valamint a klasszikus repertoár legösszetettebb műveivel bejárta már a világot: Európa nagyobb fővárosai mellett adott már koncertet többek között Kínában, Thaiföldön, Malajziában, Japánban, Szingapúrban, Indonéziában, Brazíliában, Izlandon és az Egyesült Államokban.

A The Carnegie Hall Concert György Ádám 30. születésnapján készült koncertjének felvétele. Ezen a hangversenyen improvizálta először az azóta már három kontinensen bemutatott A Day in New York – Egy nap New Yorkban című saját szerzeményét. Fotó: Lions PR

„Rendkívül izgalmas helyekre juthattam el az elmúlt években, amiért nagyon hálás vagyok. Felléptem Teheránban és Iszfáhánban, ahol kitapintható volt a falakon, a tereken, a levegőben a több ezer éves kulturális örökség lenyomata. Indonéziában a Prambanan hindu templomban zongorázhattam. Medanba a Steinway zongoragyár repülővel szállított hangszert, mert Indonéziának azon a részén nem volt megfelelő zongora a koncert megrendezéséhez" – mesélte Ádám.

A fiatal zongoraművész négyéves korában kezdett el zongorázni, és tizenkét évesen kiemelt tehetségként vették fel a budapesti Bartók Béla Konzervatórium zongora-előadóművész szakára. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora-előadóművész szakán diplomázott, és ugyanebben az évben kezdte meg doktori tanulmányait. Jelenleg New Yorkban éli mindennapjait, de februárban a magyar közönséget is megörvendeztette egy hangversennyel a Zeneakadémián.

Újabb mérföldkő munkásságában a „The Carnegie Hall Concert" című lemezének megjelenése, amelyet a legutóbbi New York-i koncertjén rögzített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!