Kultúra

2014.11.20. 12:40

Vidéken is fontosak a kulturális programok

A térségben sokan ismerik Soós Anitát, hiszen igen aktív szereplője a társadalmi életnek. Számos közösségi programban vesz részt és maga is szervez rendezvényeket.

Penk Tímea

Sóos Anita Devecserben él párjával és kislányával, de a nagyszülei révén Kiscsőszön és Iszkázon gyerekeskedett. A községek lakóival jó kapcsolatot ápol, így választották egyesületi elnökké.

- Az Iszkázi Népfőiskola Egyesület tavaly májusban kezdett el szerveződni, amikor itt járt Lezsák Sándor, aki a lakiteleki népfőiskolát szerette volna kiterjeszteni az egész országra, sőt a külhoni magyarokat is bevonni.

Anita igen agilis fiatalasszony, aki mindig keresi a lehetőségeket arra, hogy mivel és hogyan tehetné jobbá a környezetét, minként tudná szolgálni a közösség erősítését. A programok szervezése során arra törekszik, hogy minél szélesebb körű igényeket tudjon kielégíteni, mindezt vallási, párt és egyéb hovatartozástól függetlenül.

A devecseri Soós Anita rendkívül agilis fiatalasszony, akinek szenvedélye a közösség építése (Fotó: Penk Tímea)

- A népfőiskolával azt szeretném elérni, hogy ne csak iszkáziak vegyenek részt benne, hanem egy Somló környéki népfőiskolává váljon. Ehhez az kell, hogy a pályázatokon elnyert összegeket megfelelő módon használjuk fel, másrészt folyamatos önképzésre van szükség. Lakitelekre járok kollégiumba, amit nagyon élvezek. A Kerkai-oktatás négy fő gondolata a „krisztusibb embert, műveltebb népet, életerős nemzetet, önérzetes magyart” gondolati köré épül, amellyel teljes mértékben azonosulni tudok.

Anita beszámolt arról, hogy olyan közösségi programokra nyertek pályázatot, amelyek a néphagyományra és a hungarikumokra épülnek a regöléstől a betlehemezésig, de fogyatékkal élők közreműködésével esélyórát is szerveztek, illetve Hidvégi Üstös Pál előadássorozatát 15 iskolába juttaták el. A tavalyi hagyományteremtő Somló-vetélkedő folytatásaként az idén a Nagy László évforduló alkalmával regionális verseny lesz, amit a költő fia, Nagy András készít.

- Jelenleg zajlanak a tárgyalások az ujgur származású Csillik Dilara asszonnyal, az Ázsia társaság elnökével, aki tökéletesen beszél magyarul és a női öntudatosságot pártolja. Az ujgurokkal háromezer közös szavunk van ezért is fontos a kapcsolataink ápolása.

A népfőiskola következő jelentős programja november 29-én lesz az iszkázi művelődési házban az erőszakmentes kommunikációról. Rambala Éva ingyenes előadásai tanúsítványt adnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!