Kultúra

2014.07.21. 14:33

VeszprémFest: elvarázsolta a helyszín a fellépőket

Minden idők leghosszabb fesztiválja volt az idei, a nagyszínpadi produkciókat 11 ezer néző látogatta. Az előadók elragadtatással szóltak a helyszínről.

Balla Emőke

Európa csokoládés doboza Veszprém, fogalmazta meg a grúz származású brit énekes, Katie Melua, a VeszprémFest szerdai fellépője. Valamennyi előadót elvarázsolt a gyönyörű környezet, a veszprémi vár és a város. A fellépők nemcsak a helyszínnel, de a körülményekkel, fogadtatással is elégedettek voltak, dr. Márfi Gyula érseknek köszönjük a nyitottságot, az érseki palota átengedését, mondta Mészáros Zoltán, a VeszprémFest főszervezője, a Veszprémi Ünnepi Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Mészáros Zoltán és a szombati koncert fellépője, a szenegáli Youssou N’Dour (Fotó: Melczer Zsolt)

Az időjárás idén kegyes volt a fesztiválhoz, csak egy nagyszínpadi produkciót kellett pénteken a Veszprém Arénába költöztetni. A meteorológusok prognózisa nem igazolódott be, aznap elmaradtak a záporok, zivatarok.

- Elnézést kérünk azoktól, akik a változást rosszul fogadták, de nekünk időben, délben döntenünk kell az esti koncert helyszínéről, 100 ember 10 órai munkája van a változásban - közölte Mészáros Zoltán. - Igyekszünk az arénában a vár hangulatát idézni és törekszünk arra, hogy a nézők komfortérzete biztosított legyen.

A VeszprémFest hat nagyszínpadi produkciója közül kettőre – Katie Melua és a Vaya Con Dios koncertjére – az előadás előtt három-négy héttel ezelőtt elfogytak a jegyek, a többire a program előtt is lehetett jegyet váltani. A főszervező szerint a nézők jól fogadták a magas színvonalú, kiváló produkciókat, az azonban érezhető, hogy populárisabb zenei irányzatok, a popzene iránt nagyobb az érdeklődés, mint a világzene és a dzsessz iránt. A magyar jazz napját a Magyar Jazz Szövetséggel közösen rendezte a VeszprémFest, az este hat órakor kezdődő, éjszakába nyúló, szakmailag sokrétű, színes program metszetét adta a hazai dzsessznek. Ezen az estén negyven fellépő volt a színpadon, a hat estén közel száz.

A jegybevétel összegéről még korai nyilatkozni, Mészáros Zoltán szerint a fesztivál költségvetése a tervezettnek (több mint 200 millió forint) megfelelő lesz. A jövő évi program is később áll össze; az biztos, hogy a populáris vonal megmarad, emellett helyet kap a világzene és a dzsessz és esetleg opera előadás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!