Kultúra

2015.01.25. 16:20

Verssel és virággal adóztak Endrődi Sándor emlékének

Veszprém - Szavalóversennyel és koszorúzással adóztak a minap a megyeszékhelyünkön született író és költő, Endrődi Sándor emlékének, aki a századforduló egyik legigazabb lírikusa volt.

Endrődi Sándor születésének 165. évfordulója alkalmából a Magyar Irodalomtörténeti Társaság megyei tagozata és a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör általános iskolásoknak szavalóversenyt szervezett a költőről elnevezett lakótelep Malomkő utcai közösségi házában. Az 5 6. osztályosoknál a zsűriben helyet foglaló Asztalos István, Sz. Csordás Éva és dr. Ács Anna szerint Szigetvári Zsófia (Szilágyi; A celli búcsú), a 7 8. osztályosoknál pedig Kozits Patrik (Alsóörs; Zárszámadás) lett az első. A legjobbak könyvvásárlási utalványt, míg a mögöttük végzők plakettet vehettek át. Az eseményen részt vevők később elsétáltak a műfordító tíz éve felavatott szobrához, ahol méltó módon emlékeztek meg azon ember előtt, akit Arany halála és Ady megjelenése között az irodalmat szeretők az akkor élő legjobb magyar költőnek tartottak. Miként megtudtuk: Endrődi Sándor szerette az életet, gyönyörűséget talált az élemedett kor lehetőségeiben és nem siratta az elmúlt ifjúságot. Az 1848/49-es szabadságharc után is megmaradt olyan politikai és művészeti középhelyen, hogy neve egyetlen zászlóra sem írható rá. A mi feladatunk, hogy ne hagyjuk elfelejteni, hanem méltó módon idézzük fel költészetét, emberségét - mondta Heiter Sándor, a baráti kör elnöke, majd a megjelentek - így többek között Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere a szobornál elhelyezték a megemlékezés virágait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!