Kultúra

2014.10.17. 18:07

Versek azoknak, akik szeretik

Tapolca - Pálfy Margit színművész: Annak, aki szeret című irodalmi estjén a szeretet sokféle arcát leíró költeményekből, többek között Ady, Csoóri, Radnóti, József Attila, Kosztolányi, Utassy verseiből adott elő egy csokorra valót a Wass Albert könyvtárban.

Tóth B. Zsuzsa

A devecseri születésű színművész idén kapta meg színművészként és előadóművészként nyújtott kimagasló színvonalú teljesítménye elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. Ez évben ünnepli hatvanadik születésnapját, valamint 35. évfordulóját annak, hogy a pályán van. Ezen alkalmak apropóján Németh István Péter költő köszöntötte, őt magát is meglepve.

Az előadói esten kedvenc verseiből válogatott, amelyek – mint lapunknak elmondta –, róla is szólnak, ugyanakkor egyetemes gondolatokat is tartalmaznak. Az összeállítást a szeretet sokszínűsége szőtte át, a honvágyról, hazaszeretetről szóló költemények, az istenes versek mellől természetesen nem hiányozhattak a szerelmes versek sem.

Pálfy Margit szavalatával beírta magát a lelkekbe Tapolcán (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- Az est azoknak szól, akikben még van érzékenység, szeretni tudás, akik lelkileg még ott tartanak, hogy hajlandóak verset hallgatni – mondta Pálfy Margit.

Vallja, hogy az indulat, a szenvedély, a látvány Szentháromsága vezeti. Fizikailag is szereti megérinteni a hallgatóságot: valaki vállára teszi a kezét, tenyerébe fogja valaki kezét. Nem szereti hideg reflektorfényben állva előadni a verseket. Szüksége van a tekintetekre, a hallgatóság érzékenységére. A mindenkori közönség a partnere, akikkel együtt érez, együtt gondolkodik. Egy-egy estje soha nem produkció, de kinyilatkoztatás. Szeretné, ha ünnep lenne, és egyben terápia, erőt adó és sugárzó. Színes beszéddel, gazdag gesztusokkal, érzelmi tűzijátékkal beírni magát a lelkekbe -, erre vállalkozott. Tapolcán ez sikerült. Pedig - mint mondja -,nagyon nehéz “verssé válni”. A kritikák először Amerikában állították róla, hogy versmondása bartóki értéket képvisel. Műsoraival eljutott Salzburgba, Ausztráliába, Svédországba, Bécsbe, Szlovákiába, Bécsbe, Szlovéniába, Los Angelesbe, Firenzébe, Rómába, Ulmba, Münchenbe, Nürnbergbe. A Magyar Rádióban több mint kétszáz felvétel őrzi versmondását, rádiójátékok, költői levelek, monológok, monodrámák előadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!