Kultúra

2017.02.15. 20:35

Várják és díjazzák a poétákat - Jubileumi költőverseny és találkozó

Budapest - Bóka István balatonfüredi polgármester a város identitásának és imázsának meghatározó elemeként értékelte az Európában is egyedülálló, immár XXV. Salvatore Quasimodo Költőversenyt és Nemzetközi Költőtalálkozót, amelynek idei pályázati lehetőségeit tegnap sajtótájékoztatón hirdették meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Osváth Sarolta

Balatonfüred immár huszonötödik alkalommal ad otthont idén a kortárs költők rangos eseményének, a jubileum alkalmából különösen gazdag programmal készül - hangsúlyozta a polgármester. Kiemelte: az elmúlt 24 évben mintegy 10 ezer pályamű érkezett az olasz költő balatonfüredi látogatásáról megem-lékező versenyre, a Quasimodo-emlékdíj korábbi nyertesei között van többek között Marno János, Szálinger Balázs, Tóth Krisztina, Tőzsér Árpád, Rakovszky Zsuzsa, Orbán Ottó és Faludy György is.

A város önkormányzata az 1993-ban létrehozott alapítvánnyal közösen több alkalommal és a helyszínen is megemlékezik az évfordulóról. A rendezvény előkészítése már a múlt év őszén megkezdődött, az egyik legizgalmasabb vállalkozás egy olyan kétnyelvű - magyar-olasz - kötet megjelentetése lesz, amelynek szerzői valamilyen formában kötődnek vagy kötődtek a költőversenyhez, és az ehhez kapcsolódó emlékeik megírására kaptak felkérést. A kiadvány tartalmazza majd az előző 24 év emlék-díjas műveit is.

Marno János, a tavalyi év nyertese átveszi a díjat

A költőversenyre - amelynek fővédnöke Balog Zoltán miniszter, védnöke Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, valamint Bóka István, Balatonfüred polgármestere - ezúttal is két új, illetve még nem publikált verssel pályázhatnak a poéták, a beküldési határidő 2017. május 31-e - jelentette be Mezey Katalin Kossuth-díjas író, költő, a kuratórium elnöke.

A szintén neves irodalmársze-mélyiségekből álló zsűri júliusban értékeli, majd szeptember 9-én díjkiosztó gálán hirdeti ki a verseny eredményeit, és ott köszöntik az új Quasimodo-emlékdíjas költőket. Idén tizennegyedik éve társul a nemes vetélkedőhöz a Bertha Bulcsú emlékére meghirdetett kortárs publicisztikai pályázat, amelyre öt pályázót hívtak meg. Idén először doktoranduszok, egye- temisták számára a 150 évvel ezelőtt született irodalmi Nobel-díjas Luigi Pirandello emlékére is pályázatot hirdettek irodalmi alkotások létrehozására. A középiskolások Quasimodo-vers zenés, filmes vagy animációs feldolgozásával pályázhatnak április 30-áig.

A költőversenyre - amelynek egyik védnöke Bóka István polgármester - ezúttal is két új, illetve még nem publikált verssel pályázhatnak a poéták

Gianluca Borghese, a budapesti Olasz Intézet igazgatója köszöntőjében annak jelentőségét emelte ki, hogy a kulturális értékeire különösen nagy hangsúlyt helyező Balatonfüred a kortárs költészet felkarolásával bátorítást ad az alkotóknak, s ez egyáltalán nem jellemző a XXI. századra. Aláhúzta, hogy Magyarországon méltó helye van a Quasimodo költőversenynek.

A programsorozat június végén a Római Magyar Akadémián konferenciával kezdődik, ahol egyebek közt bemutatják a jubileumra megjelenő kétnyelvű kötetet.

Szeptember 8-9-én a füredi eseménysorozaton szintén tartanak konferenciát, könyvbemutatókat, irodalmi matinét és színházi estet, kiállítást.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!