Kultúra

2014.04.21. 16:35

Varázslatos áhítatban

Veszprém - Varázslatos tavaszunk van. Virágzik a kökény, de vele együtt az orgona és a tulipán is, mintha mindegyik virág sietne valahova. Tapolca előtt a réten kócsagok kutatnak ennivaló után, sorra állnak meg az utazók gyönyörködni bennük.

Őrsi Ágnes

Tavasz van, gyönyörű. Vasárnap délután még napfény fürdeti a lila akác frissen kibomlott fürtjeit, majd lassan beesteledik. Közben egy pillanatra sem szűnik a Kolos-torok völgyéből a madárkoncert. Kigyúlnak a lámpák, a Szent Mihály-bazilika melletti kandelábert hatalmas, virágzó vadgesztenyefa árnyékolja. Lassan véget ér a szentmise, sokan állunk kint is, a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság hagyományos húsvéti zenés áhítatára várva. Ünnep van, húsvétvasárnap. A feltámadás öröméhez illő a székesegyház fehér-zöld virágdísze, de a kórus öltözéke is: az urak fekete-fehérben, a hölgyek talárszerű fekete felső ruhája alól elővillan a diszkrét, mégis diadalmas vörös-arany szoknya. Ünnep van.

Kőváry Péter vezényel a veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság húsvéti zenés áhitatán (Fotó: Penovác Károly)

 

A műsor mintegy krónikája annak, hogy mi történt pár nap alatt a virágvasárnapi bevonulástól a keresztre feszítésig Jeruzsálemben. A bevezetés a Laudate ujjongása, hiszen tudjuk, feltámadt. A folytatás a szenvedéstörténet, a félrevezetett vagy éppen együttérző tömeg egymásnak felelgető hol halkabb, hol élesebb hangja, majd jön a kérdés: Barabást vagy Jézust? A felzúgó választ ismerjük. Innen a szenvedőre és a fájdalmas anyára vándorol a tekintetünk; hogyan lehet kibírni ekkora veszteséget? Vele sírt, aki látta zeng a női kar. Pergolesi: Stabat Mater, Kodály: Szép könyörgés, Liszt: Ave Maria. A kórus újra kiegészül, Rachmaninov: Bogorodice Dievo, Kleinman: Missa in F. és a végén: Gloria in excelsis Deo Dicsőség a magasságban Istennek! Szólót énekelt: Somosné Farkas Edina, Csarmasz Helga, Tóth Tihamérné és Somos Zoltán, vezényelt Somosné Farkas Edina és Kőváry Péter, a kórust Kiss Szilvia kísérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!