Kultúra

2010.10.27. 13:36

Úton lenni fontos

Veszprém - Őszi Dionüsza címmel a Teleszterion Színházi Műhely első ízben rendezte meg műhelytalálkozóját a közelmúltban. A résztvevő csoportok többek között azt is megfogalmazták: szükség van megújulásra.

Gaál Julianna

A programnak a Petőfi Színház Latinovits-Bujtor játékszíne adott otthont, a színház gondoskodott a résztvevő csoportok elszállásolásáról és étkeztetéséről. Nagy nyitásként élte meg ezt a Teleszterion színház, hiszen évek óta próbálják szorosabbra fűzni a kapcsolatot a megyeszékhely teátrumával. A találkozó célja az volt, hogy az általában minősítésekkel és zsűrizésekkel zajló fesztiválokon kívül alkalmat teremtsen arra, hogy a régebb óta működő, komolyabb szakmai munkát végző csapatok kerekasztal-beszélgetés formájában is találkozhassanak egymással.

Az öt csoport részvételével megvalósuló szakmai program keretében bemutatkozott az inárcsi KB35 a Reális esély című darabbal, a székesfehérvári Prospero Színkör a Faust Unborn Visions című ambient játékával, a celldömölki Soltis Lajos Színház az Álomevők című mozgásdrámával, a Teleszterion Színházi műhely Az ötös számú vágóhíd című Vonnegut-adaptációval, valamint a magyarpolányi Galagonya gyermekszínjátszó csoport a Kövek-kel. A találkozó szakmai opponense a Petőfi Színház három színművésze (Csarnóy Zsuzsanna, Kuna Károly és Gere Dénes) volt.

A szakmai beszélgetéseken megfogalmazódott, a gond az, hogy sok alkotó a folyamatos úton lenni, újat keresni alapelv helyett megtalál néhány alapigazságot, és azokba kapaszkodik görcsösen. A bevált forma azonban előbb-utóbb érvényét veszti, tehát alapvetően fontos, hogy a megújulásnak teret biztosítsanak. A találkozóra meghívott műhelyekben közös, hogy színházi munkáik során foglalkoztatja őket a világ, a társadalom, de mindenek felett az ember és ez kiindulási alap lehet egy beszélgetéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!