Kultúra

2014.12.02. 13:41

Unokája képére alkotott babát

Balatonfüred - Saját unokáját is megalkotta az a babakészítő, akinek társával együtt kiállítása nyílt a településen. A két nő közösen kreál és közösen állít ki. Egyikük porcelánbabákat, másikuk élethű, úgynevezett rebornbabákat készít.

Prevics Éva

Tíz évig csak vásárolta és gyűjtötte a babákat Molnárné Farkas Irén, aztán maga is elkezdett babakészítéssel foglalkozni. Barátnőjével együtt munka mellett minden hétvégén Esztergomba járt, hogy a legjobbtól tanulja meg a technikát. Czibuláné Csicsman Erzsébet gyémántkoszorús mester tanította a két hölgyet. Molnárné Farkas Irén a porcelánbaba gyártást, barátnője Kátai Valéria a rebornbaba készítést tanulta meg.

Egyik hölgynek sem kötődik ez a hobbi az eredeti szakmájához, egyikük pénzügyes, másikuk gondnok. Mindketten azt mondják a babakészítéssel megtalálták azt a hobbit, amit szívesen csinálnak, ami igazán kikapcsolja őket a hétköznapokból és boldogságot okoz. Saját bevallásuk szerint nem ez a legolcsóbb elfoglaltság, hiszen csak kiváló minőségű alapanyagokkal dolgoznak, melyeket Németországból hozatnak. Egy-egy babán saját műhelyeikben hetekig dolgoznak, hiszen a hölgyeknek csak a napi munka mellett van idejük velük foglalkozni.

A porcelánbaba gipszformával készül, a porcelán ezután bekerül a kemencébe majd következik a festés és a smink - magyarázza az alkotó, akinek már 120 babája van otthon. Molnárné Farkas Irén Rajmond nevű unokája képére is formált egy babát.

Az élethű úgynevezett rebornbaba készítője a babát külföldről szerzi be, de ő maga festi és alkotja meg az arcát olyan élethűre, amennyire csak lehetséges. 10-15 réteg is szükséges lehet egy baba arcának elkészítésekor - mondja Kátai Valéria. Az arcot ecsettel és kozmetikai szivaccsal kreálja meg, a baba haját pedig kézzel szálanként ülteti a fejre. Az általa gyártott rebornbaba annyira élethű, hogy még az illata is az eredeti babaillatra emlékeztet. Ezt egy speciális olajjal éri el.

A hölgyek elsősorban saját maguk szórakoztatására és családjaik örömére készítik a babákat, nem üzletelnek velük. Azt mondják számukra az a legnagyobb ajándék, ha ezek a babák valakiknek mosolyt csalnak az arcukra. A füredi babakiállítás a hét végéig ingyenesen megtekinthető az Arácsi Népház melletti Református Gyülekezeti Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!